{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo želi preuzeti dokumentaciju Haškog tribunala

F
30.5.2013. u 15:05
3
3
Sarajevo želi preuzeti dokumentaciju Haškog tribunala
3
Sarajevo želi preuzeti dokumentaciju Haškog tribunala
Sa današnjeg sastanka
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara razgovarao je sa Almirom Alićem, predstavnikom Sekretarijata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), o uspostavljanju informativnog centra MKSJ-a u Sarajevu.
Grad Sarajevo je od juna 2009. godine vodio niz aktivnosti, na osnovu incijative Gradskog vijeća iz 2008. godine, da se arhiva MKSJ-a preuzme i smjesti u Sarajevu, nakon što Haški tribunal prestane sa radom. Grad je spreman ponuditi prostor Vijećnice nakon njene obnove iduće godine.

"Možemo ponuditi adekvatan prostor, te imamo namjeru osnovati javnu ustanovu gdje bi radili pet-šest uposlenika Gradske uprave", kazao je Čampara.

Informativni centar u kojem bi bile pohranjene certificirane kopije javno dostupnih dokumenata Haškog tribunala imao bi nekoliko zadataka, uključujući jačanje vidljivosti naslijeđa MKSJ-a, podršku pomirenju i aktivnostima tranzicijske pravde vladinih i nevladinih organizacija, te unaprijeđenje istraživanja i razmjene znanja.

Uključivao bi veoma snažnu edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju. Međutim, da bi se osigurale aktivnosti i projekti informativnog centra, bit će potrebna dodatna finansijska podrška međunarodne zajednice, navodi se u saopćenju službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: