BiH
0

Sarajevo: Završena sjednica Doma naroda FBiH, odobreno mnoštvo predloženih zakona

FENA
Današnja sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu, 13. po redu, prekinuta je u poslijepodnevnim satima nakon višečasovnog rada i usvajanja više zakona koji su u parlamentarnu proceduru upućeni u formi prijedloga ili nacrta.

Među njima je Zakon kojim je izmijenjen dosadašnji zakonski tekst o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u Federaciji. Mada još ne može stupiti na snagu jer su delegati bošnjačkog naroda u ovom Domu najavili obraćanje Ustavnom sudu FBiH u vezi s ovim zakonom radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa, njime je u načelu omogućeno da i nosioci stanarskog prava u stanovima čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine mogu otkupljivati tu stambenu imovinu kao i svi ostali nosioci stanarskog prava u nacionaliziranim stanovima dosad.

Pored ovog teksta, danas je odobren Zakon o razvojnoj banci Federacije BiH. Osnivanjem ove institucije želi se podržati razvoj privrede i društva u cjelini, obrazloženo je.

U formi Nacrta je odobren zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća, a predviđa da se kao kupci u postupku privatizacije mogu pojavljivati preduzeća s manje od 50 posto državnog kapitala u svojoj vlasničkoj strukturi. Ovaj tekst će u daljnjoj proceduri biti u šezdesetodnevnoj javnoj raspravi, odlučeno je. Njegov predlagač je Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Dom naroda je danas odobrio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka. Njime se stvaraju pravne pretpostavke za ostvarivanje prava na imovinu federalnih preduzeća i banaka koja je locirana u bivšim republikama SFRJ.

Predstavnički dom je također odobrio ovaj tekst 6. maja s obrazloženjem da treba omogućiti pokretanje postupka za povrat ove imovine te za njeno stavljanje pod nadzor vlasnika - preduzeća i banaka u Federaciji BiH. Insistiranje na hitnom donošenju ovog zakona obrazlaženo je potrebom što skorijeg pokretanja sudskih sporova za povrat imovine jer su neke države nastale raspadom SFRJ već donijele zakone kojima imovinu bh. preduzeća i banaka proglašavaju svojom.

Kao nedavno u Predstavničkom domu, danas je odobren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima u FBiH. Mada je ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić kazao da Vlada tim tekstom nastoji bar djelimično riješiti problem decertificiranih policajaca tako što će im omogućiti ponovno učešće na konkursima za zapošljavanje, više delegata je izjavilo da samo konkurisanje ne znači i garanciju da će nepravdeno decertificirani kadrovi imati prednost pri ponovnom zapošljavanju. Zato je Vlada zadužena da u daljnjoj izradi ovog zakona ima na umu ove primjdbe.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vještacima odobren je također na današnjoj sjednici, a odnosi se na ubrzanje procedure testiranja kandidata za vještake. Prema ovom tekstu, testiranje će se ubuduće vršiti uglavnom pismenim putem, a izuzetno i usmeno, umjesto dosadašnjeg načina provjere (pismeno, usmeno i razgovor s komisijom). To bi znatno skratilo vrijeme potrebno za imenovanje vještaka. Federalnom ministarstvu pravde dosad se prijavilo 1.300 kandidata za ove dužnosti, izjavio je federalni ministar pravde Feliks Vidović.

Izmijenjena je i odredba o davanju svečane izjave vještaka omogućavanjem da oni to čine pismenim putem.

U mnoštvu zakona koji su danas također prihvaćeni u Domu naroda je Prijedlog zakona o nacionalnom parku "Una", a najavljuje osnivanje ovog prvog nacionalnog parka u Federaciji.

Predviđeno područje Nacionalnog parka od 178,50 kvadratnih kilometara uključuje dio prostora porječja rijeke Une uzvodno od Bihaća pa do Martin Broda i rijeke Unac do granice općine Bihać s općinom Drvar.

Dom naroda danas je usvojio i nacrte zakona o javnim preduzećima, o privrednim društvima te o zapošljavanju stranaca.

Nastavak ove 13. sjednice Doma bit će saopćen naknadno.