Novogodišnja atmosfera
2k

Sarajevo zasjalo u prazničnom ruhu, okićene ulice i trgovi

A. B.
Ove godine su postavljeni stari ukrasi i bit će skinuti polovinom januara naredne godine (Foto: T. S./Klix.ba)
Ove godine su postavljeni stari ukrasi i bit će skinuti polovinom januara naredne godine (Foto: T. S./Klix.ba)
Iako je pandemija poremetila tradicionalnu proslavu Nove godine, glavni grad BiH je ipak zasjao u prazničnom ruhu. Ulice Sarajeva i trgovi su okićeni, a šetači su odlučili i fotografisati se pored ukrašenih objekata.

Fotoreporter portala Klix.ba je zabilježio praznični izgled Sarajeva i obišao njegova najpoznatija mjesta i ulice.

Čist zrak i relativno visoke temperature za ovo doba godine izmamili su i šetače koji su uz poštivanje epidemioloških mjera odlučili prošetati glavnim gradom BiH.

Dodatnoj atmosferi doprinijeli su ukrasi u Titovoj ulici, zatim Ferhadiji i Baščaršiji koja je nezaobilazna atrakcija za sve građane, ali i posjetioce Sarajeva.

Iz preduzeća KJKP "Park" koje se svake godine potrudi da Sarajevo izgleda svečano i atraktivno za novogodišnje praznike, kazali su nam da je dekorisanje završeno te da su na svim planiranim lokacijama montirani svjetlosni ukrasi.

"Ekipe s mehanizacijom proteklih dana bile su u ulici Maršala Tita, kod Velikog parka odakle je počeo posao montaže, zatim su montirani elemenati na potezu od Velikog parka niz ulicu Maršala Tita, Zmaja od Bosne, u Bulevaru Meše Selimovića sve do naselja Stup. Preduzeće Park svjetlosne dekorativne elemente postavilo je i na stubove javne rasvjete uz saobraćajnicu iz pravca Nedžarića sve do Skenderije. Nakon montaže svaki dekorativni element priključen je na elektromrežu javne rasvjete, a puštanjem u rad dekorativni elementi u funkciji su u noćnim satima, dok radi i javna rasvjeta. Nakon tih poslova početkom ove sedmice ekipe Parka dekorativnim elementima na sajlama između zgrada ukrasile su i pješačke zone ulica Ferhadija i Maršala Tita", kazala nam je Aldijana Hamza, glasnogovornica preduzeća Park.

Preostalo je još, kako je istakla, da na svaku sajlu od Vječne vatre do raskrsnice s ulicom Trampina bude postavljena još po jedna dekorativna kugla i time će cjelokupan posao biti završen, a ovogodišnja dekoracija s uključenjem javne rasvjete zvanično je večeras uoči Božića puštena u rad.

"I ove sezone montiran je već korišteni dekorativni materijal, osim novih dijelova u Titovoj ulici te se stoga ovogodišnji sarajevski praznični dekor neće razlikovati u odnosu na prethodne godine. Svjetlosna dekoracija u funkciji će biti svaku noć sve do polovine januara. Nakon božićnih i novogodišnjih praznika u drugoj polovini januara elementi će biti demontirani i uklonjeni sa stubova javne rasvjete i sajli. Svjetlosnim dekorativnim elementima postavljenim na sajle i stubove javne rasvjete preduzeće Park, u okviru saradnje sa Općinom Vogošća ukrašene su i u ulice Jošanička, Braće Kršo, Omladinska, te u Parku penzionera", naglasila je Hamza.