BiH
24

Sarajevo: Zabilježena veća zagađenost od stvarne zbog tehničkih problema

FENA
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopćilo je danas da su zbog problema s održavanjem opreme na automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka, tokom noći između 23. i 24. decembra zabilježene vrijednosti koje ne odgovaraju pravom stanju zagađujućih supstanci, posebno čvrstih čestica (PM 10 i sumpordioksida), a što je konstatirao Zavod za javno zdravstvo Kantona.

U tom smislu, rezultati su odstupali od stvarnih vrijednosti na stanicama Otoka i Alipašina, što znači da su pokazivane veće vrijednosti za blizu 20 posto.

Automatska stanica u Alipašinoj ulici uz saobraćajnicu nije referentna jer je na neprikladnom mjestu tako da kontinuirano bilježi povećane vrijednosti, zbog utjecaja saobraćaja, tako da rezultati nisu mjerodavni za ocjenu stanja kvaliteta zraka na širem prostoru.

Inače, svi rezultati koji se mogu pratiti na web stranici: air-monitoring.ba su 'sirovi podaci' i pokazuju trenutne vrijednosti za koje se vrši naknadna validacija koja je neophodna i obuhvata sve faktore što mogu uticati na rezultate mjerenja, tvrde u Ministarstvu.

Istakli su da se na kantonalnim stanicama za automatski monitoring kvaliteta zraka, za razliku od drugih kantona, vrši on line prikaz svih sirovih podataka koji, iako nevalidirani, pokazuju red veličine vrijednosti.

Ovakvi podaci građanima mogu dati korisne upute za usklađivanje njihovog ponašanja, ali i obavještenja o prevenciji u slučajevima vanrednih okolnosti, navedeno je također.

Neovisno od rizika u smislu korištenja podataka, ovo ministarstvo smatra da je transparentan monitoring od najveće koristi za građane Kantona.

Uz izvinjenje za propuste koji se dešavaju, Ministarstvo ističe da ono i Zavod za javno zdravstvo Kantona ulažu veliki napor da se osigura monitoring zraka iako je zbog nemogućnosti značajnijeg finansijskog ulaganja u servisiranje i zamjenu dotrajale opreme, ponekad čitav sistem ugrožen i otežano funkcionira pa su moguće greške poput jučerašnjih.