BiH
0

Sarajevo: Za juli 2007. najavljena velika međunarodna konferencija o genocidu

FENA
U Sarajevu je za juli iduće godine najavljeno održavanje velike međunarodne konferencije o genocidu, prve ovakve vrste koja će biti organizirana u zemlji što je i sama iskusila genocid.

Iz organizacije je najavljuju i kao možda najznačajniji događaj u Bosni i Hercegovini nakon Daytona jer naučnim dokazima treba da predoči istinu o dešavanjima u BiH u protekom ratu, ali i da odgovori na pitanje - kako genocid ubuduće može biti spriječen, posebno kad postoje jasni znaci da se negdje može desiti - kao što je bilo u BiH - te da ukaže na odgovornost pojedinaca i institucija koje ne čine dovoljno ili ne čine ništa na sprječavanju zla.

"Jedan od naših zadataka je da otkrivamo zašto genocid nije spriječen i kako zaustaviti historiju ponavljanja genocida", izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Programskog odbora najavljenog julskog skupa Greg Stanton koji je i potpredsjednik Međunarodne asocijacije istraživača genocida te profesor na više univerziteta u svijetu.

Konferenciju čija je tema "Odgovoriti na genocid prije nego bude prekasno - Istraživanje genocida i prevencija" najavili su na današnjoj pres-konferenciji za period od 9. do 13. jula 2007. godine organizatori - Međunarodna asocijacija istraživača genocida i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu.

Osim Grega Stantona, novinarima su se tim povodom obratili pomoćnik generalnog sekretara UN-a Diego Arria Enrique, zatim predsjednici Programskog i Organizacionog odbora konferencije Alex Ilinton i Eric Markusen te potpredsjednici ovih tijela Smail Čekić i Emir Zlatar.

Prema njihovim riječima, planirano je učešće oko 300 naučnika iz cijelog svijeta, oko 100 studenata te domaćih eksperata i studenata.

Organizatori očekuju i podršku institucija Bosne i Hercegovine.