BiH
0

Sarajevo: Visoki predstavnik Lajčak posjetio Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa"

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu Clifford Bond posjetili su u subotu Udruženje Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ u Sarajevu.

Visoki predstavnik Lajčak je nakon sastanka s predstavnicama udruženja iz Srebenice izjavio novinarima kako je došao da izrazi poštovanje prema ovim ženama i njihovoj tragediji. Izrazio je spremnost da uradi sve što je u njegovoj moći da se dođe do pravde i da se isto tako aktivno nastavi raditi i razmišljati o budućnosti.

"Imali smo otvoren, iskren razgovor koji je za mene važan, bitan i koristan. Puno sam čuo i pročitao tako da su mi poznate ove hrabre žene, junakinje", rekao je Lajčak.

On uvažava njihovu snagu da ustraju i da idu naprijed te istaknuo njihov doprinos da svijet sazna istinu o Srebrenici.

Bilo je riječi i o tome da Srebrenica treba da postane mjesto gdje ljudi mogu da se vrate, zaposle i da imaju uslove za dostojanstven život, "jer je Srebrenica simbol ove zemlje“.

"Moramo svi da budemo svjesni svoje odgovornosti prema Srebrenici“, istaknuo je Lajčak.

Na pitanje koji će biti prvi koraci koje će poduzeti kada je riječ o Srebrenici, odgovorio je da on ne razmišlja u kategorijama nekih spektakularnih koraka ili izjava.

"Za mene je bitno da se manje govori, a više radi i da se ne gubi vrijeme u tome. To je moj stil djelovanja i to ću da primjenim i u Srebrenici. Nismo na početku, puno se toga već uradilo. Veoma sam sretan da se ambasador Bond posebno bavi tim pitanjem“, kazao je Lajčak.

Napominjući kako je ovo njegov prvi sastanak sa ženama Srebrenice, najavio je da će već u srijedu posjetiti Srebrenicu te da je spreman na saradnju.

"Govorili smo o konkretnim pitanjima koja treba ova zemlja da riješi. Političari su ti koji vode i oni treba da su svjesni svoje odgovornosti prema ovoj zemlji, prema njenoj budućnosti i da se ponašaju u skladu s tim“, kazao je on.

Na novinarsko pitanje kakvo je njegovo mišljenje u vezi sa zahtjevima da se Srebrenica izdvoji iz RS-a, Lajčak je odgovori: „Rekao sam već više puta i mogu sada ponoviti da Ustav ove zemlje mora da se poštuje i treba istovremeno da radimo na tome da ga poboljšamo“. Očekuje više odgovornosti, jer "nikome nije potreban novi, bolji Ustav više nego vama".

"Ustav nije jelovnik da svako bira to što mu odgovara, jer gdje bi smo završili ako bi tako nastavili. Ustav i zakoni moraju da se poštuju. Tamo gdje vidimo da ne funkcionišu onako kako treba, svi zajedno treba da donesemo odluke - teške, bolne, kompromisne ali da postignemo novi kvalitet, bolji Ustav i zakone“, kazao je Lajčak.

Specijalni izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu Clifford Bond smatra da je današnji susret veoma bitan jer je visoki predstavnik iz prve ruke informisan o onome što žene Srebrenice očekuju da se uradi.

Najavio je da će zajedno sa visoki predstavnik biti u Srebrenici 11. jula na obilježavanju godišnjice srebreničke tragedije.

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić se zahvalila visokom predstavniku i ambasadoru Bondu na njihovoj posjeti.

"Dvanaest godina znamo istinu, dvanaest godina tražimo pravdu. Iznijeli smo probleme kojih je jako mnogo", kazala je Subašić te ponovila da se presuda koju je Sud pravde izrekao mora i provesti.

Ponovo je istaknula da oni koji su klali njihovu djecu i danas nose uniformu policije RS-a, te da takva policija ne može ostati.