{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo već šest godina ima taksi za invalidne osobe, ali ministarstvo ne da dozvolu

18.8.2018. u 15:04
587
23
Sarajevo već šest godina ima taksi za invalidne osobe, ali ministarstvo ne da dozvolu
587
Već šest godina osobe s invaliditetom u Sarajevu su mogle imati taksi prijevoz s vozilom koje je tehnički prilagođeno njima. Udruženje za zaštitu prava "Taxi 8" posjeduje to vozilo, ali vlasti do sada nisu našle za shodno da dozvole korištenje ovog vozila kao taksi.
Kako je rekao predsjednik ovog Udruženja Zijad Omerović, prvi dopis uputili su prije šest godina kada je ministar saobraćaja KS bio Jusuf Bubica. Ni sadašnji ministar Mujo Fišo nije uradio ništa kako bi riješio ovaj problem.

"Imamo vozilo samo tražimo upotrebnu dozvolu da se ta vrsta vozila pojavi na cesti kao taksi. Ne tražimo licence, prebacit ćemo naše licence na vozilo. Iscrpili smo sve pravne mogućnosti, ostalo nam je jedino da izađemo na ulicu jer su institucije to do sada morale riješiti", rekao je Omerović.

Ističe kako u arhivi imaju nekoliko stotina prepiski i zahtjeva i da su na svaki od Ministarstva saobraćaja KS dobili odgovor na rade na tome. Zbog toga su danas organizovali potpisivanje peticije ispred Katredrale Srce Isusovo u Sarajevu. Pridružio im se veliki broj osoba s invaliditetom s područja Sarajeva, a podršku su im pružile i građani iz Istočnog Sarajeva.

"Naše udruženje ima 400 članova od kojih je 150 sa invaliditetom. Sarajevo je četiri godine bilo u ratu i dosta građana je peživjelo ranjavanje i masakre. Dosta je bolesnih ljudi koji se ne mogu kretati. Tu su i oni koji slome noge i ne mogu se voziti u klasičnom vozilu. Da bi se prebacili do neke destinaciju angažuju firme i plate 60 KM. Ovako bi plaćali standardnu cijenu kao da idu taksijem i barem na ovaj način vratili osobama s invaliditetom dio dostojanstva", kazao je Omerović.

Banja Luka već dvije godine ima taksi službu za prijevoz osoba s invaliditetom. Ovu uslugu realizovao je Grad Banja Luka koji sufinansira sve vožnje invalidnih osoba, pa tako ove osobe plaćaju startnu cijenu od 0,40 KM i 0,40 KM po kilometru, dok Grad plaća 2,57 KM za start i 1,57 KM po kilometru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: