BiH
352

Sarajevo: Uže starogradsko jezgro u maju se zatvara za saobraćaj

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Projekat kontrole pristupa Baščaršiji, postavljanjem potopnih i fiksnih stubića kojima će se kontrolisati prolaz vozila u pješačku zonu, u završnoj je fazi.

Kako je potvrdio izvođač radova, svi stubići bit će u funkciji u prvoj polovini maja, a prvih petnaest dana upotrebe trajat će testna faza, nakon čega će početi izdavanje kartica određenim korisnicima.

U pripremi je izrada Pravilnika koji će propisati postupak, način i uslove u vezi izdavanja odobrenja, odnosno kartica za ulazak vozila u pješačku zonu, kao i uslove za prijevoz tereta dostavnim vozilima, a koji će usvojiti Općinsko vijeće Stari Grad.

U pješačku zonu moći će proći samo vozila sa karticama, korisnik kartice ne smije karticu posuđivati niti je na bilo koji drugi način zloupotrebljavati.

U okviru prve faze projekta, i dijela druge faze, stubići će biti postavljeni na lokacijama Sebilj, Bravadžiluk, Halači, Abadžiluk, Prote Bakovića, Kundurdžiluk, Trg Fra Grge Martića-kod Katedrale, Mula Mustafe Bašeskije-zgrada Feroelektra te Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.

Dakle, pristup vozilima iz pravca Sebilja sada će potpuno biti onemogućen jer će se postaviti fiksni stubići, kao i ulaz na Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Ukupno će na ovim lokacijama biti postavljeno 36 fiksnih stubića.

U ulicama gdje nije moguće postaviti stubiće (Ferhadija, Jelića i Štrosmajerova) bit će postavljeni saobraćajni znakovi sa dopunskim tablama za pješašku zonu, a sa pripadnicima Policijske stanice Stari Grad dogovorena je pooštrena i efikasnija kontrola. Naime, kako do sada u ovim ulicama nisu bili postavljeni znakovi, nije bilo moguće kažnjavati nesavjesne vozače.

Testna faza ovog projekta trajat će 15 dana i u tom periodu će dostavna vozila moću prolaziti bez kartica na lokacijama sa potopnim stubićima, ali isključivo u terminu od 6 do 9 i od 23 do 1 sati.

Vrijednost ovog projekta je oko 145.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.