Stari Grad
68

Sarajevo: Uz prisustvo policije počelo rušenje spornih objekata kod pijace Markale

I. P.
U sarajevskoj ulici Dženetića čikma pokraj pijace Markale jutros je, uz veliko prisustvo poilicije, počelo rušenje privremenih poslovnih objekata.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kako je potvrđeno reporteru portala Klix.ba, danas će biti srušen jedan objekat, dok je uklanjanje preostalih odgođeno. Sporno je ukupno 11 objekata koje je koristilo ukupno osam osoba. Većina korisnika bila je bilo protiv rušenja, jer smatraju da je čin nelegalan.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Podsjetimo, urbanističko-građevinski inspektor utvrdio je da su istekle urbanističke saglasnosti i sva odobrenja za njihovo postavljanje.

Na lokaciji gdje se nalazi 11 objekata trebao bi se graditi stambeno-poslovni objekat, a Općina Stari Grad bi, kao vlasnik dijela zemljišta, imala 16 poslovnih prostora u svom vlasništvu.

Korisnicima spornih privremenih objekata ponuđen je zakup novih prostorija u sklopu objekta, ali ta je ponuda odbijena. Također, korisnici su zatražili naknadu za rušenje objekata pomoću kojih stvaraju prihode.

Ipak, iz Općine Stari Grad kažu da u ugovorima o privremenim objektima stoji kako u slučaju uklanjanja ne može biti naknade korisnicima.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Iz Općine je ranije saopćeno kako je jedan korisnik privremenog objekta od lokalne vlasti zatražio zamjenski prostor. Zamjenski prostor je, kažu iz Općine Stari Grad, pronađen i dodijeljen u zakup.