BiH
7

Sarajevo: Uskoro online plaćanje računa za sve komunalne usluge

Klix.ba
Foto: Press KS
Foto: Press KS
Uspostavljanje i implementacija jedinstvenog sistema online plaćanja računa za sve komunalne usluge intencija je Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo.

Izjavio je ovo resorni ministar Senad Hasanpahić i dodao da je to jedan od načina kojim se nastoji unaprijediti poslovanje preduzeća i usluga građanima u narednom periodu.

O prednostima on-line plaćanja bilo je riječi nakon jučerašnje prezentacije pod nazivom "Jedinstveni sistem za elektronske fakture" koju je za direktore i predstavnike kantonalnih javnih komunalnih preduzeća upriličilo ovo ministarstvo.

"Namjera nam je bila čuti mišljenja čelnih ljudi preduzeća o mogućnostima implementacije ovakvog sistema kao i njihova iskustva u vezi sa pojedinim uslugama koje se već naplaćuju na ovaj način. Uspostavljanje i primjena jedinstvenog sistema elektronskog plaćanja ne zahtijeva velika ulaganja i Ministarstvo je spremno da finansijski podrži nabavku i instaliranje neophodnog softvera za tu namjenu", kazao je ministar Hasanspahić.

Prema njegovim riječima, novi sistem bi ponudio korisnicima mogućnost bržeg plaćanja računa, finanasijski je isplativiji za komunalna preduzeća zbog izbjegavanja troškova štampanja i distribucije računa, a njegove prednosti se ogledaju i u tome što će omogućiti smanjenje broja neplatiša te tužbi po osnovu neplaćenih računa za komunalne usluge.

Amel Husić iz kompanije Alfa Soflab koja radi na razvoju finansijskih informacionih sistema objasnio je da je ideja da građani kroz internet bankarstvo dobiju sve račune za komunalne usluge, a potom ih plate na jednostavan način na nekom od elektronskih uređaja.

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća Rad Selim Babić rekao je da to preduzeće već pet godina nudi svojim korisnicima ovu mogućnost plaćanja i smatra da je to kvalitetan iskorak kako za korisnike usluga kojima je omogućeno brzo i lako plaćanje bez gužvi na šalterima, tako i komunalnim preduzećima koja mogu ostvariti značajne uštede. Međutim, kako je istakao, veliki broj građana nema naviku plaćati račune elektronskim putem jer nema povjerenja u taj vid plaćanja zbog čega je potrebno raditi više na promociji ove vrste usluga.

Istog je mišljenja i direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč, koja je naglasila da je ovo preduzeće intenziviralo nastup prema korisnicima svojih usluga kako bi u većem broju koristili uslugu elektronskog plaćanja. U posljednjih šest mjeseci, od kada je razvijen softver, oko 500 korisnika usluga ovog preduzeća dalo je saglasnost da im računi umjesto poštom stižu e-mailom.

Kako je istaknuto, sa implementacijom jedinstvenog sistema elektronskog plaćanja krenut će se nakon što u potpunosti budu ustanovljene tehničke mogućnosti za realizaciju ove vrste usluga, te utvrđena potrebna finansijska sredstava, a proces će biti propraćen i odgovarajućim zakonskim rješenjima.