{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo uskoro dobija prve eko-otoke za selektivno prikupljanje otpada

A
Anadolija
1.12.2015. u 14:35
369
15
Sarajevo uskoro dobija prve eko-otoke za selektivno prikupljanje otpada
369
Sarajevo uskoro dobija prve eko-otoke za selektivno prikupljanje otpada
Po uzoru na brojne evropske gradove, u Kantonu Sarajevo će na nekoliko različitih lokacija u užem centru biti postavljeni eko-otoci, odnosno setovi sa po četiri podzemna kontejnera za papir, plastiku, staklo i opšti otpad.
Ugovor o implementaciji pilot-projekta pod nazivom "Razvoj sistema primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u KS" potpisan je danas u Sarajevu, čime je ozvaničen njegov početak. Projekat realizuju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad Sarajevo i prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH Ekopak.

Prema projektu, eko-otoci prvo će biti postavljeni na području dvije sarajevske općine: Novi Grad i Centar, zbog mišljenja kako su u tim općinama najpotrebniji.

U narednom periodu i druge sarajevske općine moći će u skladu sa svojim zahtjevima uzeti učešće u projektu, istakao je ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić.

Moderan evropski trend eko-otoka za odlaganje i selektiranje otpada neophodan je i građanima glavnog grada BiH, istakao je premijer Kantona Sarajevu Elmedin Konaković.

"Postoji problem odlaganja smeća u samom centru grada što pravi veliki problem, na kese se okuplja veliki broj pasa lutalica. Ovaj projekat trebao bi rezultirati sa nekih 50 punktova za početak, na kojima će se moderno odlagati smeće, nadam se da ćemo u narednim godinama imati veliki broj ovih kontejnera", istakao je Konaković.

Iz Rada su poručili kako je riječ o sistemu koji ukazuje na kvalitetan način sakupljanja, selektiranja i odvoza otpada. Direktor Rada Selim Babić rekao je da će najveći efekat imati glavne gradske zone odakle će se sistem sakupljanja otpada proširiti na cijeli grad. 

"Ovim postižemo bolji pristup upravljanja otpadom i reciklažom. Lokaliteta za sada ima dosta, ali precizirat ćemo ih sa predstavnicima općina jer su za gradnju potrebne urbanističke saglasnosti zbog podzemnih instalacija. Ekopak će uložiti 50.000 konvertibilnih maraka, "Rad" će uraditi građevinske radove, a resorno ministarstvo se obavezalo da će u narednom budžetu izdvojiti 200.000 KM", rekao je Babić.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovlastio je Ekopak kao prvog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom. 

"Sretni smo što su predstavnici vlasti prepoznali značaj ovog projekta i upravljanja otpadom uopšte kako bi od Kantona Sarajevo stvorili ambijent ugodnog i modernog življenja. Ekopak će obezbijediti pet eko-otoka, 20 podzemnih kontejnera i radit će da sve količine otpada koje se prikupe odlaze na reciklažu", kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Nakon najave početka projekta, istaknuto je kako će se nastaviti aktivnosti na podizanju svijesti građana o važnosti selektiranja otpada i reciklaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: