Otvaranje pregovora
61

Sarajevo ukrašeno zastavicama Evropske unije uoči važne sjednice u Briselu 21. marta

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Evropsko vijeće će na sjednici koja je zakazana za 21. mart raspravljati i o pitanju otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a uoči ovog važnog datuma u Sarajevu je zavladala svojevrsna evropska atmosfera.
U centru grada, na brojnim dijelovima postavljene su zastavice Evropske unije što bi trebao predstavljati uvod u 21. mart i važnu sjednicu zvaničnika zemalja Evropske unije.

Kako stoji u najavi Evropskog vijeća za 21. mart, lideri EU će razgovarati o politici proširenja, uključujući najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji.

Evropska komisija je nedavno preporučila Evropskom vijeću da se započnu pregovori s Bosnom i Hercegovinom te su naglasili kako je država napravila impresivne korake.

"Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake naprijed, a pozitivna dinamika na reformskom putu treba se nastaviti", naveli su iz Evropske komisije.

Von der Leyen je kazala kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o našem EU putu.

Iako se očekuje kako će države donijeti odluku o početku pregovora, treba naglasiti kako pojedine države članice i dalje imaju niz zamjerki na rad bosanskohercegovačkih političara. To se prije svega odnosi na Dansku, Nizozemsku i Francusku čiji će zvaničnici najvjerovatnije u zadnji čas donijeti konačnu odluku o dozvoli za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine i EU.