Nakon 10 godina
23

Sarajevo: Uklonjene prepreke za rješavanje problema zgrade na trasi Južne longitudinale

I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar saobraćaja Adi Kalem i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji koja podrazumijeva realizaciju Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Grbavička kao zamjenske lokacije za stambeno-poslovnu zgradu u ulici Grbavička br. 62-68 koja se nalazi na trasi buduće Južne longitudinale.
Ministarstvo saobraćaja obezbijedilo je u Budžetu za 2020. godinu finansijska sredstva za naknadu za zemljište na kojem će se graditi budući stambeno-poslovni objekt.

Potpisivanjem ovog Sporazuma stekli su se, nakon više od deset godina, uslovi za pokretanje aktivnosti na realizaciji navedenog projekta.

Nakon izgradnje zamjenskog stambeno – poslovnog objekta srušit će se postojeći i na njegovom mjestu izgraditi kružni tok, čime će se spojiti dva djela Južne longitudinale.

Ministarstvo saobraćaja i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo su 2019. godine potpisali Sporazum kojim se Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo povjerava realizacija poslova vezano za ovaj projekt.

Najave o gradnji nove zgrade za stanare spornog objekta što bi osiguralo uslov za njegovo rušenje traju već godinama, mada je posljednja ozbiljna najava plasirana 2014. godine.

Godinu dana kasnije predstavljeno je i idejno rješenje nove stambene zgrade, kao i kružni tok koji bi se trebao naći (dobrim dijelom) na mjestu stare i problematične zgrade.

Podsjetimo, Južna longitudinala je saobraćajnica koja se pruža južnim dijelom grada Sarajeva od naselja Dobrinja do Skenderije. Godinama unazad radi se na njenom proširenju i modernizaciji, a nekoliko stotina metara spomenute ceste koja prolazi kroz Grbavicu nije adaptirano zbog činjenice da na dijelu trase leži stambena zgrada.