|

Sarajevo uči od Beča kako napraviti pametni grad

Sarajevo uči od Beča kako napraviti pametni grad
118
S.H.P.
25.6.2019. u 16:09
8
komentara
118

dijeljenja
Sarajevo uči od Beča kako napraviti pametni grad Foto: H. M./Klix.ba
Trodnevna radionica o pametnim gradovima na kojoj će svoja iskustva sa učesnicima gradske uprave i drugih nivoa podijeliti stručnjaci bečke Smart City agencije Dominic Weiss, Nikolaus Summer i Walter Palmetshofer počela je 24. juna u Sarajevu, a završava se sutra 26. juna.
Ideja za održavanje ovih stručnih radionica nastala je tokom prošlogodišnje manifestacije "Dani Beča u Sarajevu". Finansiranje i realizaciju projekta omogućila je Austrijska razvojna agencija (ADA) kroz BACID grant šemu (Building Administrative Capacities in Danube Region & Western Balkans - Izgradnja administrativnih kapaciteta u Dunavskom regionu i zapadnom Balkanu), koju vodi Austrijsko udruženje gradova (AACT) i KDZ Centar za istraživanje javne uprave.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


"S obzirom da Beč važi za jedan od najpametnijih gradova na svijetu, Sarajevo se odlučilo da prihvati iskustva ovog geografski i historijski bliskog grada u izradi smjernica i strategije za pametno Sarajevo", stoji u saopćenju.

Stručnjaci iz Beča u sklopu radionica će voditi učesnike kroz aktivnosti koje su prethodili stvaranju okvira za pametni grad s aspekta organizacije, planova, učesnika u procesu, dokumentacije, saradnje sa političarima, promjena u administraciji, komunikacije s građanima i inovacija.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


Ovaj projekat saradnje Beča i Sarajeva trajat će pola godine, a zahvaljujući entuzijastima bh. metropole u skorije vrijeme bi trebao rezultirati konceptom za pametno Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...