{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: U srijedu vanredne sjednice u Parlamentu FBiH zbog boračkih naknada

F
9.12.2007. u 11:58
0
0
Sarajevo: U srijedu vanredne sjednice u Parlamentu FBiH zbog boračkih naknada
0
Sarajevo: U srijedu vanredne sjednice u Parlamentu FBiH zbog boračkih naknada
Vanredne sjednice oba doma Federalnog parlamenta u Sarajevu sazvane su za srijedu, 12. decembra, da bi se poslanici izjasnili o prijedlogu Federalne vlade da rebalansom ovogodišnjeg budžeta bude obezbijeđeno nedostajućih 40 miliona KM za izmirenje ovogodišnjih naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima u FBiH.
Rebalans budžeta za ove namjene utvrdila je Federalna vlada proteklog petka.

Tada je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda saopćio da je Vlada donijela odluku o obustavljanju pojedinih rashoda i izdataka u budžetu FBiH za 2007. u trajanju od 45 dana, o čemu će izvijestiti Federalni parlamant.

Razlozi za donošenje ove odluke su u potrebi realiziranja ranijeg zaključka Vlade da u ovogodišnjem budžetu bude obezbijeđeno dodatnih 40,7 miliona KM za isplatu novčanih naknada neuposlenim demobilisanim borcima za četvrti kvartal ove godine na osnovu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

"Radi izmirivanja zakonske obaveze prema ovoj populaciji, donijeli smo odluku, jer drugog rješenja nije bilo, da to alociramo u rebalans.

Ukupni rebalans ostaje na istom nivou 1,586 milijardi KM i nema povećanja proračuna“, istakao je Bevanda, dodajući da će sva ministarstva morati učiniti smanjenja na određenim pozicijama.

Federalni premijer Nedžad Branković podsjetio je da je Parlament Federacije donio Zakon o pravima demobiliziranih boraca koji je u svom dijelu definisanih prava postavio pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti i taj dio obaveze prebacio na izvršenje na kantonalne zavode za zapošljavanje.

Parlament je, prema njegovim riječima, donio zakon koji ne mogu servisirati institucije zadužene za provođenje tog dijela zakona. Naime, na evidencijama za zapošljavanje je više od od 80.000 demobilisanih boraca koji imaju pravo na naknadu od 150 KM za vrijeme nezaposlenosti, što na godišnjem niovou iznosi oko 150 miliona KM. S druge strane konsolidovani ukupni prihodi svih zavoda za zapošljavanje iznose nešto više od 90 miliona KM.

“Očekivalo se da će kantonalne vlade kroz rebalanse budžeta iznaći sredstva da bi se stvorila mogućnost da kantonalni zavodi izmire ovu obavezu, ali na sastanku u Zenici smo utvrdili da to ne mogu uraditi i pred nama je bila odogovornost prema 80.000 demobilisanih boraca kojima se mora obezbijediti naknada. Zato smo se opredijelili na rebalans budžeta FBiH“, istakao je Branković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: