Uskoro odluka
144

Sarajevo: U planu velika promjena u zdravstvenom sistemu, odnosi se na liječenje kod privatnika

B. T.
Zdravstvena zaštita trebala bi biti znatno poboljšana (Foto: Shutterstock)
Zdravstvena zaštita trebala bi biti znatno poboljšana (Foto: Shutterstock)
Zdravstvena zaštita građana Sarajeva uskoro bi trebala biti poboljšana, s obzirom na to da bi određene usluge mogli ostvariti i u privatnim ustanovama na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS. Ovaj proces trebao bi uveliko promijeniti zdravstveni sistem.
Naime, prema rješenju Konkurencijskog vijeća BiH, Ministarstvo zdravstva KS u obavezi je da do kraja ovoga mjeseca donese propis o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama.

Bit će definirana vrsta usluga

Tim propisom utvrđuju se vrsta, obim i kvalitet zdravstvenih usluga koje zdravstvena ustanova pruža osiguranim osobama, naknade koje kantonalni zavod osiguranja plaća za pružanje ugovornih usluga, način obračunavanja i plaćanja usluga i druga uzajamna prava i obaveze ugovarača.

"Ministarstvo zdravstva KS je shodno tome formiralo komisiju da u skladu s Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava pripremi prijedlog odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama s područja Kantona Sarajevo", potvrdila je u izjavi za Klix.ba Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS.

Kako objašnjava, tom odlukom bi se trebali definisati osnovi, kriteriji i mjerila za ugovaranje zdravstvene zaštite između ZZO KS i zdravstvenih ustanova, obim zdravstvenih prava za pružanje usluga zdravstvene zaštite osiguranicima u odnosu na prava utvrđena Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava i Naredbom o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Također, trebali bi biti previzirani i struktura i obim zdravstvenih usluga u zadovoljavanju potreba osiguranih osoba u KS za uslugama primarne zdravstvene zaštite, specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, bolničke zdravstvene zaštite, laboratorijsko-dijagnostičke djelatnosti za sva tri nivoa zdravstvene zaštite, hitne medicinske pomoći, higijensko-epidemiološke djelatnosti i javnog zdravstva i ostale djelatnosti (npr. apotekarska djelatnost, posebni programi koji nisu obuhvaćeni standardima i normativima zdravstvene zaštite).

Javni poziv za zdravstvene ustanove

"Poslije donošenja ove odluke Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo bi na osnovu javnog poziva, koji bi bio otvoren i za javne i za privatne zdravstvene ustanove koje ispunjavaju određene uslove, ugovarao pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima Kantona Sarajevo. Na ovaj način bi se sigurno umnogome poboljšala zdravstvena zaštita osiguranicima Kantona Sarajevo, s obzirom na to da bi određene usluge mogli ostvariti i u privatnim zdravstvenim ustanova na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo", objašnjava Pecikoza.

Kako zaključuje, ovo je veoma kompleksan zadatak koji treba uraditi, koji će uveliko promijeniti zdravstveni sistem i njegovo finasiranje, koje se nije mjenjalo dugi niz godina.

Podsjetimo, osiguranici u Kantonu Sarajevo i ranije su imali mogućnost da svoje kartone iz domova zdravlja prenesu u određene privatne ustanove, ali su ostale brojne nedoumice u pogledu usluga koje tamo mogu dobiti besplatno.