|

Sarajevo traži od Štokholma da osudi dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Sarajevo traži od Štokholma da osudi dodjelu Nobelove nagrade Handkeu
72
A. D.
23.10.2019. u 12:53
35
komentara
72

dijeljenja
Sarajevo traži od Štokholma da osudi dodjelu Nobelove nagrade Handkeu Foto: I. Š./Klix.ba
Grad Sarajevo najoštrije je osudio odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodijeli Peteru Handkeu, te je zatražio od grada Štokholma i gradonačelnice Anni König Jerlmyr da osude ovaj čin.
Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake ovu je odluku usvojilo Gradsko vijeće. On je istakao da ovakvi sramotni akti prijete da naruše dobre odnose i veze između dva pobratimska grada.

"Građani Sarajeva su veoma uznemireni nakon objave Švedske akademije o dodjeli Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu Peteru Handkeu. Handke je u više navrata pisao i govorio protiv istine, poričući genocid u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Za građane Sarajeva je tvrdio da su inscenirali jezivi masakr na pijaci Markale 5. februara 1994. Svi znamo da je samo u tom granatiranju ubijeno 68 i ranjeno 144 građana Sarajeva. Genocid u Srebrenici i opsadu i terorisanje Sarajeva, u kojem je ubijeno više od 11.500 građana, dokumentovale su i sankcionisale brojne presude Haškog tribunala", naveo je Skaka.

Štokholm i Sarajevo su, kako je rekao, pobratimski gradovi koji gaje duge i dobre odnose. Ali, ovakva odluka, kako je naveo, ne može biti zanemarena.

"Odluka Švedske akademije je brutalna uvreda žrtvama i istini, ali i svim drugim slobodoljubivim građanima Štokholma. Pozivam gradonačelnicu i Gradsko vijeće Štokholma da nam se pridruže u ovoj osudi. Štokholm je slobodouman i multikulturalan grad i prijatelj Grada Sarajeva, što se dokazalo više puta tokom opsade Sarajeva. Uvjereni smo da i ovaj put može i treba biti na strani istine i pravde", istaknuo je gradonačelnik Skaka.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...