Veliki interes
47

Sarajevo Talks by Aljazeera Balkans: Sloboda medija i sigurnost novinara kao prioritet

Piše: S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
"Smrtonosna cijena izvještavanja - Napad na slobodu medija" tema je konferencije u organizaciji Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans u Memorijalnom centru Kovači.

Učesnik na ovoj konferenciji je Wadah Khanfar, direktor Sharq Foruma i jedan od najutjecajnijih mislilaca u svijetu medija.

"Danas ćemo govoriti o problemima i izazovima s kojima se suočavaju novinari širom svijeta, posebno u svjetlu događaja koji se nedavno desio. Govorim o ubistvu Jamala Khashoggija koji je bio ne samo novinar već i moj lični prijatelj. Iz tog razloga moram naglasiti koliko sam tužan zbog njegovog ubistva u konzulatu i ovo predstavlja jedan presedan koji se mora riješiti", rekao je Wadah Khanfar.

Khanfar je danas predložio i da se usvoji deklaracija o zaštiti novinara i novinarstva uz pomoću koje će novinari dobiti status međunarodnih građana, a u skladu s tim statusom imat će zaštitu u svim zemljama, prema tome i u onim zemljama u kojima se ljudska prava ne poštuju.

"Taj poziv za usvajanje deklaracije bit će upućen Vijeću UN-a za ljudska prava koje treba sačiniti naziv deklaracije, a zatim se deklaracija treba usvojiti pred odgovarajućim tijelima. Ja sam u kontaktu s udruženjima i organizacijama novinara širom svijeta i mogu vam reći da je tokom 2017. godine 71 novinar ubijen", kazao je Khanfar.

Khanfar je također kazao i kako vlade i njihova tijela ne čine dovoljno kako bi zaštitili novinare koji trebaju obavljati svoj posao te da im je zbog toga potrebna međunarodna zaštita.

Iz organizacije konferencije Sarajevo Talks su kazali kako im je drago zbog velikog odziva medija na ovom događaju.

"Drago mi je da pokazujemo da imamo vrijednosti koje su univerzalne. Ovdje pričamo o sedmoj sili i novinarima koje ljudi vrlo često potcjenjuju i kritikuju, a novinari zapravo rade one stvari od kojih svi ostali zavise", naveo je organizator konferencije.