{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Svečano otvoren arheološki lokalitet Atmejdan

F
4.5.2015. u 21:43
225
162
Sarajevo: Svečano otvoren arheološki lokalitet Atmejdan
225
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik turskog grada Burse Redžep Altepe večeras su u Sarajevu svečano otvorili konzervirani i restaurirani arheološki lokalitet Atmejdan.
Hadžibajrić je podsjetio da su mnogi, koji su mislili da na Atmejdanu nema ništa, proglašavali ludim ljude koji su prije više od 10 godina klanjali u tom parku te zahvalio gradonačelniku Altepeu na pomoći bez koje lokalitet ne bi bio restauriran.

Altepe je rekao da historiju treba čuvati od zaborava za buduće generacije i izrazio spremnost da u nerednom periodu podrži i druge projekte.

Mutevelija Bakr-babine džamije Emin Švrakić uručio je gostima iz Turske prigodne poklone u znak zahvalnosti za pruženu pomoć.

Prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Atmejdanu rađena je 2012. pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Vlade FBiH koja je finansirala radove, a prethodili su joj arheološki radovi koje su obavili "Muzej Sarajeva", Zemaljski muzej BiH i Društvo arheologa 1894.

Ta prva faza nazvana je "Medresa" i obuhvatila je konzervaciju iskopina ostataka medrese.

Druga faza rađena je 2014. a uključivala je otkrivanje harema s kompletnim grobnim mjestima, te konzervaciju i sanaciju ostataka Bakr-babine džamije.

Na lokalitetu je izgrađen i most iznad iskopina kako bi posjetiocima bila omogućena bolja prezentacija arheološkog parka.

Radove su finansirali grad Bursa, Općina Stari Grad Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: