BiH
0

Sarajevo: Sutra otvaranje biblioteke Istraživačko dokumentacionog centra

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft i ambasador Kraljevine Norveške Jan Braathu, sutra u 18.00 sati, svečano će otvoriti novoformiranu biblioteku Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo, u ulici Dubrovačka 2, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Istraživačko dokumentacioni centar (IDC) je nezavisna, neprofitna, nevladina institucija koja ima zadatak da istražuje i sakuplja dokumente, činjenice i informacije o genocidu, ratnim zločinima i svim oblicima kršenja ljudskih prava, bez obzira kojoj etničkoj, socijalnoj, religijskoj, rasnoj skupini žrtve pripadaju.

IDC-e posjeduje veliki broj dokumenata, video i audio zapisa, knjiga, časopisa i fotografija. Budući da je sve veći broj studenta na postdiplomskim studijama koji dolaze u IDC-e u potrazi za relevantnim informacijama, IDC-e je odlučio otvoriti biblioteku u kojoj će svi zainteresirani moći pronaći literaturu iz domena ljudskih prava, tranzicione pravde, prevencije konflikta i sl.

Biblioteka će biti mjesto okupljanja mladih istraživača, razmjene iskustava, mjesto pogodno za organiziranje debata i drugih skupova. Finansijska sredstva za rekonstrukciju prostora u kojem je smještena biblioteka osigurali su Vlada Velike Britanije i Ministarstvo vanjskih poslova Norveške. Nabavku knjiga podržali su i UNDP i Charles Stewart Mott Foundation, navodi se u saopćenju.