BiH
0

Sarajevo: Sutra konstituirajuća sjednica komisije za izbor novih simbola FBiH

FENA
U Sarajevu bit će sutra održana konstituirajuća sjednica zajedničke federalne komisije, čiji je mandat da provede proceduru izbora novih likovnih rješenja za obilježja Federacije BiH - grb i zastavu.

Članovi ove komisije iz oba doma Federalnog parlamenta, Vlade FBiH i eksperata već su izabrani, ali ne i rukovodstvo.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić, koji će zajedno s predsjedavajućim federalnog Doma naroda Stjepanom Krešićem predsjedavati sutrašnjom osnivačkom sjednicom do izbora rukovodstva komisije, izjavio je danas Agenciji FENA da očekuje sutrašnje imenovanje rukovodstva i određivanje daljnjih poteza ovog tijela, reguliranih mandatom.

Nedavno je osporeno imenovanje za predsjednika komisije Ismeta Osmanovića, poslanika bošnjačke nacionalnosti u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Izbor Osmanovića podržao je Predstavnički dom, ali ne i Dom naroda, izjasnivši se da predsjednik treba da bude hrvatske nacionalnosti.

Nakon toga je i Predstavnički dom 11. septembra povukao svoju odluku o imenovanju Ismeta Osmanovića. Dogovoreno je da kompletirano članstvo komisije iz oba federalna doma odluči između sebe ko će biti predsjednik.

Ismet Osmanović je 11. septembra ustvrdio da je pitanje izbora predsjednika zakomplicirano zbog nečijih ličnih interesa, a ne nacionalnih, ali nije želio reći na čije personalne interese misli.

Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma, ne očekuje nikakve probleme na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici i naglašava da komisiju očekuje važniji dio - raspisivanje natječaja za izbor novih likovnih rješenja za simbole Federacije BiH.

Osnivanje i mandat ove komisije, kao i sličnog tijela u Republici Srpskoj, postali su aktuelni nakon što se Ustavni sud BiH u prvoj polovini ove godine izjasnio da simboli dva bosanskohercegovačka entiteta nisu ustavni.