BiH
48

Sarajevo: Srpskoj pravoslavnoj crkvi se vraćaju kapele uz pomoć u njihovom saniranju

Klix.ba
Vraćanje kapela na grobljima Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i Sveti Marko u posjed Srpske pravoslavne crkve bit će regulisano kroz Memorandum o razumijevanju, a čije su potpisivanje danas najavili Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Javno preduzeće "Pokop" i Srpska pravoslavna crkva.

To je bio povod i današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i protojereja - stavrofora Vanje Jovanovića, paroha sarajevskog, koji su zajedno sa resornim ministrom Senadom Hasanspahićem, direktorom „Pokopa“ Goranom Cerićem i predsjednikom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Savom Vlaškim razgovarali o potpisivanju i realizaciji ovog dokumenta.

"Vraćanje ovih kapela u posjed Srpske pravoslavne crkve za nas je jedan veoma bitan korak. Nakon više od dvadeset godina naišli smo na razumijevanje od strane kantonalne vlasti i premijera Konakovića da kapele, koje su u našem vlasništvu, možemo ponovno koristiti za vjerske obrede. Ovo je za nas zaista važno", poručio je sa ovog sastanka protojerej - stavrofor Jovanović.

Kako su istakli predstavnici SPC jedna od kapela je i kapela Vidovdanskih heroja u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci Principa, Grabeža i ostalih koja je takođe u lošem stanju. Zajedno s Crkvom, Vlada Kantona Sarajevo će dati svoj doprinos u njihovoj sanaciji dok će preduzeće "Pokop" održavati groblja koja se nalaze oko njih.

U čitav proces aktivno je uključeno Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" čiji predsjednik Savo Vlaški, imajući u vidu ranija neuspjela nastojanja u rješavanju ovog pitanja, posebnu zahvalnost izražava premijeru Konakoviću, na razumijevanju i spremnosti da se ovo riješi.

"Važno nam je da sarađujemo i da vjernicima svih konfesija omogućimo izražavanje vjerskih osjećanja i praktikovanje svojih običaja. Na ovaj način, zajedno sa SPC, promovišemo multietničnost, međusobno uvažavanje i saradnju", poručio je premijer Konaković te izrazio nadu da vjernici neće dugo čekati na obnovu ovih kapela.