{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Sjednica Predsjedništva BiH

F
28.5.2008. u 17:55
0
0
Sarajevo: Sjednica Predsjedništva BiH
0
Sarajevo: Sjednica Predsjedništva BiH
Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu donijelo odluku da državnu delegaciju BiH na 63. generalnoj debati Generalne skupštine UN-a od 23. septembra do 3. oktobra predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Donesen je zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu odbrane BiH da izvrši pripreme za realizaciju nerealizovanih ugovora o prodaji pokretne vojne imovine iz člana 11. Sporazuma o konačnom raspolaganju o svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH podržava rješavanje viškova vojne imovine, metodom prodaje, donacije i uništenja shodno odobrenoj politici rješavanja viškova naoružanja i municije Oružanih snaga BiH.

Donesena je odluka o posjeti Maleziji 29. juna.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o sastavu delegacije BiH za učešće na sastanku na visokom nivou o realizaciji obaveza iz Deklaracije o borbi protiv HIV/AIDS - New York - 10. i 11. juna. Delegaciju će predvoditi zamjenik ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH Senad Šepić.

Također, Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv za učešće na svjetskom samitu o sigurnosti hrane (FAO) u Rimu od 3. do 5. juna. Na tom skupu BiH će predstavljati direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Donesena je i odluka o učešću na samitu šefova država jugoistočne Evrope od 12. do 14. juna u Grčkoj. Državnu delegaciju predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnoj asocijaciji za superviziju u osiguranju (IAIS) i Međunarodnoj fondaciji za osiguranje ( IIF).

Donesena je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Slovenije o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum između BiH i Kraljevine Norveške o sukcesiji bilateralnih sporazuma; Aneks Sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštva u Bosni i Hercegovini; Sporazum o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Bank Austria Creditanstalt Ag - Projekt izgradnje vodosnabdijevanja u općini Srbac; Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Slovačke o ekonomskoj saradnji; Sporazum između BiH i R Slovačke o unapređenju i zaštiti investicija; Dodatak (Addendum) Memorandumu o razumijevanju o razvoju osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi, te Sporazum između BiH i Kraljevine Danske o olakšicama kod izdavanja viza.

Također, Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o pristupanju BiH Međunarodnoj konvenciji o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza i Okvirnoj konvenciji Vijeća Evrope o vrijednostima kulturnog naslijeđa za društvo.

Na današnjoj sjednici donesen je i zaključak po kome se zadužuje Vijeće ministara BiH da sačini kompletnu analizu o raspolaganju električnom energijom iz hidroelektrana na zajedničkim vodotocima s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

"Analiza s prijedlogom mjera bit će dostavljena Predsjedništvu BiH na razmatranje", navodi se.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga, dodatnog protokola Sporazumu između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država članica koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pravnom položaju njihovih snaga i Daljnjeg dodatnog protokola Sporazumu između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga, te „eSEE“ Agenda plus za razvoj informacionog društva u jugoistočnoj Evropi- SEE 2007.- 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: