BiH
0

Sarajevo: Sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu donijelo odluku da državnu delegaciju BiH na 63. generalnoj debati Generalne skupštine UN-a od 23. septembra do 3. oktobra predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Donesen je zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu odbrane BiH da izvrši pripreme za realizaciju nerealizovanih ugovora o prodaji pokretne vojne imovine iz člana 11. Sporazuma o konačnom raspolaganju o svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH podržava rješavanje viškova vojne imovine, metodom prodaje, donacije i uništenja shodno odobrenoj politici rješavanja viškova naoružanja i municije Oružanih snaga BiH.

Donesena je odluka o posjeti Maleziji 29. juna.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o sastavu delegacije BiH za učešće na sastanku na visokom nivou o realizaciji obaveza iz Deklaracije o borbi protiv HIV/AIDS - New York - 10. i 11. juna. Delegaciju će predvoditi zamjenik ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH Senad Šepić.

Također, Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv za učešće na svjetskom samitu o sigurnosti hrane (FAO) u Rimu od 3. do 5. juna. Na tom skupu BiH će predstavljati direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Donesena je i odluka o učešću na samitu šefova država jugoistočne Evrope od 12. do 14. juna u Grčkoj. Državnu delegaciju predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnoj asocijaciji za superviziju u osiguranju (IAIS) i Međunarodnoj fondaciji za osiguranje ( IIF).

Donesena je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Slovenije o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum između BiH i Kraljevine Norveške o sukcesiji bilateralnih sporazuma; Aneks Sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštva u Bosni i Hercegovini; Sporazum o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Bank Austria Creditanstalt Ag - Projekt izgradnje vodosnabdijevanja u općini Srbac; Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Slovačke o ekonomskoj saradnji; Sporazum između BiH i R Slovačke o unapređenju i zaštiti investicija; Dodatak (Addendum) Memorandumu o razumijevanju o razvoju osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi, te Sporazum između BiH i Kraljevine Danske o olakšicama kod izdavanja viza.

Također, Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o pristupanju BiH Međunarodnoj konvenciji o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza i Okvirnoj konvenciji Vijeća Evrope o vrijednostima kulturnog naslijeđa za društvo.

Na današnjoj sjednici donesen je i zaključak po kome se zadužuje Vijeće ministara BiH da sačini kompletnu analizu o raspolaganju električnom energijom iz hidroelektrana na zajedničkim vodotocima s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

"Analiza s prijedlogom mjera bit će dostavljena Predsjedništvu BiH na razmatranje", navodi se.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga, dodatnog protokola Sporazumu između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država članica koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pravnom položaju njihovih snaga i Daljnjeg dodatnog protokola Sporazumu između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga, te „eSEE“ Agenda plus za razvoj informacionog društva u jugoistočnoj Evropi- SEE 2007.- 2011.