Sarajevo: SIPA u akciji "Rebus" lišila slobode pet osoba

Klix.ba
30.11.2015. u 09:27
24
60
Sarajevo: SIPA u akciji "Rebus" lišila slobode pet osoba
24
Sarajevo: SIPA u akciji "Rebus" lišila slobode pet osoba Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U akciji "Rebus" slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su operativnu akciju kodnog naziva "Rebus" koja se provodi na širem području Sarajeva.

Slobode su lišene osobe inicijala A.M. (1971), A.Ć. (1972), E.Š. (1985), A.B. (1984) i A.M. (1969). U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage. Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: