Tanki pokrivač
8

Sarajevo se probudilo prekriveno snijegom, bijele pahulje i u drugim gradovima

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
U noći s utorka na srijedu u Sarajevu je počeo padati snijeg, a stanovnike glavnog grada BiH jutros je dočekao tanki bijeli pokrivač.

Bijele pahulje su prekrile travnate površine i parkirane automobile u nižim i višim dijelovima grada. Snijeg je nastavio padati i jutros, ali ne u tolikoj količini da bi se zadržao na trotoarima i cestama zbog čega se saobraćaj ovog jutra odvija neometano. Sredinom dana, prema riječima meteorologa, se očekuje prestanak padavina.

Iz KJKP Rad su naveli kako imaju dovoljan broj radnika i vozila da obavljaju sve zadatke koji se od njih očekuju tokom zimskog perioda.

Glavnina padavina širom Bosne očekuje se prijepodne, a u drugoj polovini dana postepeno slabljenje. U Hercegovini će prijepodne biti oblačno, a u većem dijelu djelomično smanjenje oblačnosti se očekuje u drugoj polovini dana, osim u sjevernim područjima.

Vjetar će u Bosni biti slab sjevernog smjera, a u Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka će u Bosni biti većinom između -4 i 1°C, dok će u južnim krajevima biti između 4 i 9°C.

Snijeg je jutros zabilježen i u područjima Banje Luke, Tuzle, Zenice, Bugojna, Bihaća, Cazina...

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze oprezno, a zbog niske temperature upozorava se na moguću poledicu. Posebno se izdvajaju putevi u višim predjelima, kao i mostovi, vijadukti i prilazi tunelima.