{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo se pridružilo borbi protiv vivisekcije

11.3.2013. u 16:54
22
3
Sarajevo se pridružilo borbi protiv vivisekcije
22
Nekoliko svjetskih i evropskih gradova ujedinilo se 9. marta protiv vivisekcije nad životinjama, a posebno psima rase beagle, najčešćim žrtvama Harlan laboratorija. Ovom događaju pridružilo se i Sarajevo.
Na Vilsonovom šetalištu kod mosta Ars Aevi, u organizaciji udruženja NOA, održana je šetnja pasa i njihovih vlasnika kojom je obilježena akcija protiv vivisekcije u Evropi. Šetnja je okupila 30-ak ljudi, uglavnom aktivista za zaštitu životinja, sa njihovim psima, ali i običnih građana, također vlasnika pasa.

Na asfaltu je ispisana poruka protiv vivisekcije i Harlan laboratorija, a na njoj su upaljene svijeće.

"Harlan je kompanija koja uzgaja beagleove da bi ih kasnije koristili u svrhu vivisekcije. Vivisekcija doslovno znači secirati naživo. Protesti kojima se i Sarajevo pridružilo, zapravo predstavljaju simboličnu podršku svjetskoj kampanji protiv vivisekcije. Da postoje alternative te da mučenja životinja nisu jedina mogućnost, potvrđuje i 10. marta izglasana zabrana testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama u zemljama EU. To znači da svi kozmetički proizvodi koji se budu prodavali u Evropi ne smiju biti testirani na životinjama“, izjavila je za Klix.ba Jelena Paunović, potpredsjednica udruženja Život.

Ova manifestacija etičkokulturološkog tipa svojim učešćem pružila je podršku prijateljskim organizacijama za zaštitu životinja u Engleskoj u Brightonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: