Doajen bh. novinarstva
0

Sarajevo se oprostilo od Hamze Bakšića

FENA
Doajen bh. novinarstva Hamza Bakšić, koji je prije dva dana preminuo u Sarajevu, sahranjen je danas na gradskom groblju Lav.

Na posljednji ispraćaj vrsnom novinaru i velikom čovjeku, pored članova porodice, došli su nebrojeni prijatelji i kolege te mnoge osobe s javne, političke i kulturne scene BiH.

S nekoliko prigodnih riječi i podsjećanja na njegov životni put od kolege se pozdravio novinar lista "Oslobođenje" Zija Dizdarević, kazavši da je Hamza bio autoritet po sebi, koji nije značio distancu, već privlačnost.

"Hamza je bio čovjek za posebne zadatke, čovjek koji je cijeli život afirmisao bh. civilizacijsku samosvojnost i snažio samopouzdanje ovdašnjih ljudi, u ratu posebno. U ratu u kojem je bio i među braniteljima i novinar", istaknuo je Dizdarević.

PodsjetIo je na Bakšićevu bogatu karijeru, spomenuvši rad na Radio Sarajevu, Radio Slobodnoj Evropi te Radio-televiziji Sarajevo. Bio je urednik izdanja "Komunist" za BiH, glavni urednik kultnog nedeljnika "Svijet", pisao je za "Nedelju" te "Oslobođenje".

Bakšićev ratni dnevnik "Sarajeva više nema" nazvao je djelom izuzetne dokumentarističke i literarne vrijednosti, a njegovu knjigu "Ja, novinar" remek-djelom na stotinjak stranica.

"Bakšić je bio stoprocentni novinar dvadeset i četiri sata dnevno, do posljednjeg daha. Bio je erudita koji se time nije razmetao, umnik koji je i o najtežim pitanjima govorio i pisao jednostavno, što je vrhunsko umijeće. Bio je vrstan analitičar najtežih tema i prvoklasni društveni hroničar, ali u novinarskoj biti prije svega lirik sjajnog stila", kazao je Dizdarević.

Od novinara Hamze Bakšića prijatelji i poznavaoci prethodno su se oprostili i na komemoraciji upriličenoj u Sarajevu.