{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo se guši u smogu

S
4.1.2012. u 12:31
0
43
Sarajevo se guši u smogu
0
Zagađenje koje je u ponedjeljak bilo na visokom nivou lagano opada i u naradna tri dana ćemo moći disati punim plućima, tvrdi Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.
"Očekujemo da u naredna dva-tri dana možemo disati punim plućima", kazao je za Sarajevo-x.com Tais dodajući kako je u srijedu ujutro na Bjelašnici izmjerena brzina vjetra od 80 kilometara na sat, što je, tvrdi on, obećavajuće:

"Vjetar je jedini način u ovom slučaju da se zrak pročisti. Ono što smo jutros mogli vidjeti bila je magla u kojoj je bilo oko 100 mikrograma prašine po metru kubnom", kazao je Tais.

Iako je Tais optimista, stanje na terenu ipak izgleda lošije. Vidljivost u gradu je smanjena, a gustoća smoga je najveća uz centralne gradske saobraćajnice. Mjerna jedinica postavljena na Skenderiji pokazuje da je količina većine čestica u normalnim granicama, s izuzetkom količine jednog od glavnih sastojka smoga - dušikovog dioksida, čija je količina povećana.

Ukoliko sami želite znati kakav zrak udišete pogledajte brojač na Skenderiji: brojke zelene boje pokazuju normalne količine, kada je količina povećana brojke su žute, a crvene kada je kritična.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: