BiH
0

Sarajevo: Sastanak sudija vrhovnih i ustavnih sudova iz zemalja bivše Jugoslavije

FENA
Sudije vrhovnih i ustavnih sudova zemalja bivše Jugoslavije sastat će se sutra na Ilidži kod Sarajeva na radnom sastanku gdje će razmatrali pitanja neovisnosti pravosuđa, izbora i reizbora sudija nakon političkih promjena, prava na naknadu štete za kršenje ljudskih prava, pravnih lijekova i njihove djelotvornosti, kao i evropskih standarda u oblasti ljudskih prava.

Organizator sastanka je Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu u suradnji s Beogradskim centrom za ljudska prava, Hrvatskim Helsinškim odborom, Akcijom za ljudska prava - Podgorica i Forumom - Skoplje. Pokrovitelj je Norwegian Peoples Aid.

Svrha sastanka, kako je najavljeno iz Centra za ljudska prava Sarajevo, jeste u tome da se omogući konstruktivan razgovor o praksi vrhovnih i ustavnih sudova iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i o usklađivanju prakse domaćeg pravosuđa s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Skup će otvoriti Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Heidi Olufsen, Prvi sekretar Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Mladen Srdić, sudija Vrhovnog suda Federacije BiH, a jedan od moderatora sastanka bit će Therese Steen, savjetnica premijera Norveške.