BiH
0

Sarajevo: S područja Starog Grada odvezene 9.883 tone smeća

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kvalitetnije uklanjanje otpada s ulica, postavljanje većeg broja kontejnera za smeće i njihovo što češće pražnjenje treba da budu glavne mjere za eliminiranje i prevenciju divljih deponija. Ovu ocjenu istakli su na jednoj od sjednica vijećnici Starog Grada prilikom razmatranja Informacije o stanju komunalne higijene na području te sarajevske općine.

Za osam mjesci ove godine na području općine Stari Grad odvozene su 9.883 tone smeća.

Radi unapređenja i poboljšanja sistema prikupljanja komunalnog otpada, pokrenut je i projekt izgradnje niša, radi poboljšanja higijenskih uvjeta za odlaganje otpada čime će i okolni prostor biti očuvaniji i ljepši, kazali su Feni u Općini Stari Grad.

Područje općine podijeljeno je u tri zone prikupljanja otada i to su: zona gdje građani odlažu otpad u kesama (centralna zona općine), zona s kontejnerima zapremine 1.100 litara tzv. hajfiši (veći dio općine) i zona gdje su zastupljene kućne kante (padinski dijelovi općine). Na području Staroga Grada postavljeno je 436 kontejnera. Produkcija kućnog otpada je približno jedan kg dnevno po stanovniku.

Na prikupljanju i transportu kućnog otpada na području općine Stari Grad angažovana su četiri specijalna vozila autosmećara, te tri otvorena mala vozila za kupljenje otpada u kesama i iz kućnih kanti.

Način prikupljanja komunalnog otpada na području pješačke zone (ulica Ferhadija, Sarači te područje Baščaršije) je organizovan manjim otvorenim vozilima koji svojim gabaritima i težinom ne zadovoljavaju propisane uvjete ove pješačke zone. Da bi ubrzali i unaprijedili prikupljanje kučnog otpada KJKP "Rad" je kupio dva električna vozila koja se koriste za prikupljanje i odvoz otpada kao i pražnjenje korpica za sitni otpad u užem gradskom jezgru na potezu Vijećnica - Skenderija.

U padinskim dijelovima Starog Grada otpad se odvozi dva puta sedmično, dok se u ostalim dijelovima to radi tri puta sedmično, a u centralnom dijelu Starog Grada otpad u kesama se odvozi svakodnevno.

U zimskom periodu kod visine snijega više od 40 cm učestalost transporta kućnog otpada se prilagođava prohodnosti saobraćajnica.

U većim dijelovima općine urbanistički nije riješeno pitanje lokacija kontejnera. Probleme lokacija kontjenera koji su najčešće postavljeni na saobraćajnicama, trotoarima i u blizini zgrada pokušava se riješiti izgradnjom niša. Broj kontejnera koji će biti postavljen je određen karakteristikama raspoloživog prostora. U gusto naseljenim područjima kontejneri su obično u grupama od dva do šest komada.

Veliki broj kontejnera se trenutno nalazi na neadekvatnim lokacijama. U nekim dijelovima općine, mjesta za smještaj posuda nisu ni planirana. U vrijeme kada su se gradila, količina otpada nije bila ni približno tako velika kao danas, navode iz Općine Stari Grad. Također, naselja izgrađena u padinskim djelovima grada nisu pokrivena riješenim lokacijama za postavljanje posuda za otpad. Iz tih razloga kontejneri su se našli na kolovozima, trotoarima, zelenim površinama, gdje ometaju sigurno odvijanje saobraćaja te stvaraju ružnu sliku.

Radi unapređenja i poboljšanja sistema prikupljanja komunalnog otpada, poboljšanja higijenskih uvjeta za odlaganje otpada pristupilo se u izgradnji niša na lokacijama za posude čime je i okolni prostor očuvaniji i ljepše izgleda. Tako je i pokrenut projekt izgradnje niša pa ih sad na području Starog Grada ima 27.

U pojedinim dijelovima općine, pretežno s individualnim tipom stanovanja, građani su prilično nedisciplinovani u pridržavanju termina iznošenja kućnog otpada, koji najčešće odlažu u PVC kesama, koje pucaju, psi ih raznose i stvaraju neuglednu sliku tog područja. Najveći problem predstavljaju neasfaltirane i novosagrađene ulice, kojih još nema u prostornom planu, kao i uske ulice i parkirana vozila.

Stanovnici pojedinih novih naselja nisu obuhvaćeni ni naplatom usluga, ali očekuju i traže da im otpad bude odvezen. Radnici KJKP "Rad" se trude da udovolje njihovim zahtjevima koliko god je moguće, navode iz Starog Grada.

Prikupljanje i odvoz kabastog otpada vrši se u toku organizovanih akcija dva puta godišnje u proljeće i jesen. U proljetnoj akciji ove godine s područja općine Stari Grad prikupljeno je i deponovano 170 tona kabastog otpada.