BiH
31

Sarajevo: Ruševna kuća na Mejtašu predstavlja direktnu opasnost za prolaznike i saobraćaj

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskoj ulici Hadži-Sulejmanova na broju 40, u naselju Mejtaš, nalazi se ruševna kuća koja predstavlja opasnost za prolaznike. Kuća je u katastrofalnom stanju i predstavlja direktnu opasnost za mještane i saobraćaj.

Prema riječima jedne od stanarki iz ove ulice, Općina Centar je još 2012. godine donijela rješenje o rušenju ove kuće, međutim, do danas po tom pitanju nije poduzeto ništa.

"Pored toga što je sramotno da se u centru grada nalazi takva ruševina koja predstavlja ruglo, ona je direktna opasnost za građane i saobraćaj koji se odvija u ovoj ulici. U svakom se momentu ova kuća može srušiti i povrijediti nekoga, kao nekidan kad je letva s kuće na svu sreću pala pored žene, a ne na nju. Trčeći prolazimo pored ove kuće", ispričala je naša sagovornica.

Napuštena kuća je, kaže ona, postala smetljište, kao i okupljalište pasa lutalica.

Kaže kako se radi o objektu koji je u privatnom vlasništvu te navodi kako je ona lično prošle godine podnijela zahtjev za rušenje ovog objekta Općini Centar i dobila odgovor u kojem stoji da su upoznati o ovoj problematici te da je objekat u ulici uvršten na spisak ruševnih objekata na području Općine Centar pod brojem 37 i da je evidentiran u službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar koja će biti i realizator uklanjanja".

"Njihov odgovor na moj zahtjev koji sam čekala godinu dana jeste: 'Uredu je, znamo mi za to, upoznati smo sa situacijom', no nigdje nisu naveli kada će to biti urađeno. Sve što su napravili jeste da su stavili žutu traku oko kuće, koja nas upozorava na to da postoji opasnost od obrušavanja, kao da mi to i bez te trake ne znamo", pojasnila je naša sagovornica.

U kontaktu s nadležnima iz Općine Centar saznajemo kako je općinski načelnik putem Službe za upravu za prostorno uređenje i komunalne poslove 2012. godine donio rješenje kojim je utvrđeno da stambeni objekat u ulici Hadži-Sulejmanova broj 40 u Sarajevu zbog fizičke dotrajalosti ne može dalje služiti svojoj namjeni i predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne građevine i saobraćaj.

"Shodno navedenom, poduzete su dalje aktivnosti na realizaciji rješenja, što podrazumijeva smještaj osoba koje su bile nosioci stanarskog prava ili korisnici stanova u navedenom objektu od nadležne Službe za stambene poslove Općine Centar Sarajevo", kazali su u općini Centar.

Pojasnili su kako se u ovom ruševnom objektu nalaze četiri stambene jedinice koje su koristili nosioci stanarskog prava, odnosno korisnici stanova. U proteklom periodu za tri stana je pronađeno odgovarajuće rješenje, odnosno, nosiocima stanarskog prava je osiguran privremeni smještaj na drugim lokacijama.

"Služba za stambene poslove intenzivno radi na rješavanju stambenog pitanja i za četvrtog nosioca stanarskog prava, što bi trebalo biti završeno u narednom periodu. Tek kada se završe sve radnje vezano smještaj osoba moći će se pristupiti uklanjanu objekta, a do tada su poduzete sve radnje na zaštiti okolnih objekata i osoba", saopćeno je za Klix.ba iz Općine Centar.

Na području ove općine, prema evidenciji, nalazi se 86 objekata u lošem stanju.