BiH
0

Sarajevo: Regionalna konferencija - lokalna zajednica u borbi protiv droge

FENA
Peta regionalna konferencija Balkanske mreže ECAD-a - Evropske asocijacije gradova u borbi protiv zloupotrebe droga počela je danas u Sarajevu.

Sudionici skupa koji je okupio predstavnike zemalja regiona jugoistočne Evrope razmatraju mogućnosti preveniranja i djelotvorne borbe protiv ovisnosti.

Konferenciju je uime domaćina skupa - Općine Novi Grad Sarajevo otvorio njen načelnik Damir Hadžić, istaknuvši kako je za djelotvorno suzbijanje narkomanije u lokalnim zajednicama neophodno postojanje akcionog plana na državnom nivou.

To, kako je kazao, podrazumijeva aktivno sudjelovanje lokalnih zajednica u borbi protiv ove društvene pošasti te organiziran pristup,odnosno uspostavu jedinstvene mreže za borbu protiv narkomanije.

Na nužnost sistemskog djelovanja na planu suzbijanja nezakonitog stavljanja u promet droga ukazali su generalni direktor ECAD-a Thomas Hallberg i direktor Regionalnog ureda ove asocijacije sa sjedištem u Bugarskoj dr. Ivailo Dimitrov.

Uz spremnost ECAD-a da pruži potporu u borbi protiv zloupotrebe droga, istaknuli su da ova pojava sve više uzima maha u zemljama u tranziciji, povezujući to s teškim ekonomskim i socijalnim uvjetima, a što je naročito izraženo u postkonfliktnim društvima.

Kako je rečeno, Balkan je most između azijskih proizvođača narkotika i evropskih zemalja gdje najčešće završavaju putevi - rute kojima se droga ilegalno transportira.

Asocijacija ECAD čiji je slogan "Za Evropu slobodnu od droga" okuplja 258 gradova iz 27 evropskih zemalja.

Regionalna konferencija u Sarajevu, osim bh., okupila je predstavnike Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Švedske.