BiH
0

Sarajevo: Prvi regionalni sastanak izbornih službenika

FENA
Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini predstavilo je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu rezultate projekta “Izborni zakon i zakon o sukobu interesa - iskustva i praksa u regiji, u BiH, Hrvatskoj i Srbiji".

Cilj ovog projekta, koji Udruženje implementira u partnerstvu s nevladinim sektorom iz Srbije i Hrvatske, odnosno s asocijacijama SeSID i GONG, jeste jačanje regionalne saradnje i razmjena iskustava u ovoj oblasti. Prema riječima Safije Šehović, predstavnice Udruženja izbornih zvaničnika u BiH, projekt se implementira zahvaljujući podršci Fonda otvoreno društvo BiH.

Prvi regionalni sastanak, predviđen projektom, održan je od 17. do 19. marta u Sarajevu, a ostala dva bit će održana u Beogradu i Zagrebu. Predviđeno je da svim sastancima prisustvuju predstavnici državnih institucija koji se bave izbornim zakonima i pitanjima konflikta interesa te sudionici iz nevladinog sektora.

Regionalna saradnja je veoma bitna, a edukacija o ovim temama izuzetno aktuelna u BiH, izjavio je Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH.

Prema njegovim riječima, izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prilagođene predstojećim lokalnim izborima, kao i Zakona o sukobu interesa i Zakona o finansiranju političkih stranaka, u završnoj su fazi.

-Značajne su spoznaje kako se ovim pitanjima pristupa u zemljama regiona, rekao je Petrić.