BiH
0

Sarajevo: Prva službena runda pregovora između BiH i EU

FENA
Prva službena runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije održana je u srijedu u Sarajevu.

Pregovore je u ime BiH predvodio glavni pregovarač BiH Igor Davidović, a u ime Evropske komisije Reinhard Priebe, direktor u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije.

„Očekujemo i nadamo se da će kompletni pregovori biti završeni u narednih godinu dana. Vjerovatno to ne bi bilo ni moguće obaviti, odnosno postići prije toga“, kazao je Priebe večeras na pres-konferenciji u Sarajevu ocjenjujući da je prva runda zvaničnih razgovora bila vrlo konstruktivna.

„Danas smo se fokusirali na opće, generalne članove Sporazuma. Uglavnom smo govorili o pitanjima koja se tiču suradnje između BiH i EU, bazirajući se na onome što je poznato kao politika EU. Tu smo se dotakli i vrlo važnog pitanja finansijske suradnje između BiH i EU“, kazao je Priebe.

Davidović je također ocijenio da su pregovori vođeni u vrlo konstruktivnoj atmosferi.

„Lično sam vrlo zadovoljan početkom pregovora, veoma sam zadovoljan i načinom i metodom rada tokom pregovora. U jednom potpunom uzajamnom razumijevanju dvije pregovaračke ekipe, smatram da smo bili vrlo konstruktivni“, kazao je Davidović.

Najavio je da je sljedeća, tehnička runda pregovora zakazana za 17. mart u Sarajevu.