|

Sarajevo: Prosvjedna povorka i perfomans protiv ubijanja životinja zbog krzna

Sarajevo: Prosvjedna povorka i perfomans protiv ubijanja životinja zbog krzna
0
F
FENA
15.11.2007. u 15:46
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Prosvjedna povorka i perfomans protiv ubijanja životinja zbog krzna
Članovi udruženja Prijatelji životinja - SOS Sarajevo i građani Sarajeva danas su u centru grada sudjelovali u prosvjednoj povorci protiv ubijanja životinja za krzno.
Kako se u saopćenju upućenom iz Udruženja navodi, povorka je krenula s Trga fra Grge Martića ispred katedrale kako bi skrenuli pozornost javnosti na veliku okrutnost i neopravdanost ubijanja životinja zbog krznene odjeće prosvjednici su prošli ulicama vukući lancima 'krvave' bunde, prikazujući videosnimke životinja s farmi krzna i glasno upozoravajući na okrutnost industrije krzna.

Kako se navodi, životinje se u prirodi hvataju nazubljenim čeličnim klopkama koje im probadaju šape i tijela te pate satima i danima prije nego što im lovci razderu prsa ili slome vratove. U zamkama ostaju i mnogi psi, mačke i ostale životinje uhvaćene 'greškom'.

Iz Udruženja upozoravaju kako životinje na farmama krzna žive u užasnim uvjetima.

"Svoje živote provode u skučenim žičanim kavezima, zatrpane prljavštinom, grumenima krzna i izmetom drugih životinja, prisiljene na kanibalizam i bez veterinarske skrbi".

Usto, kako se u saopćenju navodi, industrija krzna ogroman je zagađivač okoliša. Za proizvodnju krznenih kaputa od životinja potrebno je 60 puta više energije nego za proizvodnju umjetnoga krzna, a u procesu obrade i prerade krzna koriste se opasne hemikalije koje nepovratno zagađuju podzemne vode i ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Iz udruženja Prijatelji životinja podsjećaju kako krzneni kaput nije samo vrsta odjeće, te da se zbog svakog ubije do 15 pasa, do 20 dabrova, do 22 lisice, do 24 mačke, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, do 400 vjeverica...

Stoga su Velika Britanija, Austrija i Hrvatska već zabranile uzgoj životinja za krzno. Prijatelji životinja kao i mnogi građani osuđuju uzgoj životinja za krzno, promoviranje, prodaju i nošenje odjeće od životinjskoga krzna, s ciljem stvaranja etički osviještenog društva u kojem su građani svjesni da su lov, uzgoj i ubijanje životinje neizostavni dio krznene odjeće i da svako ubijanje životinja zbog mode i glamura treba osuditi, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.