|

Sarajevo-projekt "Ljudski gubici 1992.-1995."

Sarajevo-projekt "Ljudski gubici 1992.-1995."
0
F
FENA
30.11.2006. u 14:22
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo-projekt "Ljudski gubici 1992.-1995."
Regionalna saradnja između Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC), Fonda za humanitarno pravo iz Beograda i Dokumente-Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, nastavlja se treningom osoblja koji se konceptualno odnosi na projekt "Ljudski gubici 1992.-1995.", saopćeno je danas iz IDC-a.
Pod pokroviteljstvom švicarske ambasade, 30 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Kosova i BiH će od 1. do 5. decembra u Sarajevu obogatiti svoje znanje i o ciljevima i organizaciji ovog projekta, izvorima informacija, metodologiji, pripremi analiza i izvještaja, te o istraživačkoj etici.

IDC-ov ključni motiv za realizaciju projekta "Ljudski gubici 1992.-1995." bila je činjenica da ni nakon više od 10 godina od uspostavljanja mira nije bio ustanovljen čak ni približan broj žrtava rata ili drugih važnih podataka o ratnim zločinima, kako u BiH tako ni u zemljama regiona.

U saopćenju se navodi da je provođenje projekta važno i zbog ne rijetkih ideoloških, političkih, religioznih i drugih manipulacija s brojem žrtava. Podaci koji su pohranjeni u bazi podataka projekta "Ljudski gubici 1992.-1995." osiguravaju jaku podršku jačanju procesa utvrđivanja istine i pomirenja kako u BiH tako i u balkanskoj regiji – te stoje na raspolaganju institucijama, organizacijama i pojedincima uključenim u procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine.

Zbog obimnosti arhivskog materijala te imajući u vidu jedan od ciljeva, a to je uspostavljanje dugoročnog mira na našim prostorima, ove tri nevladine organizacije intezivno rade na izgradnji zajedničkog informacionog sistema koji predstavlja okosnicu cjelokupnog rada na dokumentovanju ratnih zločina i kršenju ljudskih prava.

Za ovih pet dana učesnici će razmijeniti iskustva te obogatiti svoje znanje putem teoretskih predavanja koja su fokusirana na teme poput ciljevi i organizacija projekta "Ljudski gubici 1992.-1995.", izvori informacija, metodologija, priprema analiza i izvještaja, te istraživačka etika - tako i sudjelovanjem u radionicama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.