{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: "Projekat jačanje svijesti o okolišu"

F
10.5.2006. u 13:19
0
0
Sarajevo: "Projekat jačanje svijesti o okolišu"
0
Sarajevo: "Projekat jačanje svijesti o okolišu"
Finansiranje aktivnosti u oblasti obrazovanja o okolišu i podizanja javne svijesti tema je radionice koju je danas u Sarajevu organizirao CARDS program Evropske komisije "Projekat jačanje svijesti o okolišu", uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Prema riječima voditeljice CARDS programa "Projekat jačanje svijesti o okolišu" prof. dr. Azre Jaganjac, ekspertice za tehnike zaštite životne sredine s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, kroz istraživanja urađena prošle godine uočeno je da međunarodna pomoć BiH u ovoj oblasti nije koordinirana, bilo u obrazovanju, nevladinom sektoru ili medijima.

Zato su u radu radionice učestvovali i donatori, koji pomažu nesebično, ali sporadično, te se sada pokušava njihova pomoć fokusirati na državni nivo putem Ministarstva civilnih poslova, u čijoj je nadležnosti obrazovanje, i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u čijoj nadležnosti je briga o životnoj sredini.

Međutim, upozorava prof. dr. Jaganjac, kapaciteti tih ministarstava su tek u razvoju i ona ne mogu prihvatiti ulogu koordinatora.

Ona je zato predstavila projekt eko fondova, za RS i FBiH, koji su sada tek u fazi imenovanja direktora i registracije na sudovima.

Cilj je da se stvori stanica u koju će se slijevati donatorska pomoć, koje će biti sve manje, te stvoriti jezgro za materijalnu podlogu za zaštitu životne sredine, koja je visoko na listi uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, kazala je prof. dr. Azra Jaganjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: