BiH
0

Sarajevo: Prezentirana studija o životnim prilikama djece i žena u BiH

FENA
U organizaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstva zdravstva Federacije BiH, UNICEF-a te Sektora za međunarodni razvoj pri Vladi Velike Britanije (DFID), danas su u Sarajevu prezentirani rezultati Studije o životnim prilikama djece i žena u BiH.

Studija je bazirana na istraživanju višestrukih pokazatelja, a cilj istraživanja koje je provedeno na uzorku od 6.000 porodica iz BiH bio je utvrđivanje stanja dječijeg zdravlja, ishrane, obrazovanja, načina njege, uvjeta stanovanja te stanja s registracijom djece pri rođenju, nasilju te pitanja djece bez roditeljskog staranja.

Rezultati istraživanja koje je provedeno u 2005. i 2006. obuhvatila su i pitanja o reproduktivnom zdravlju žena te informiranosti i znanju o HIV-u i AIDS-u.

"Rezultati ovog opsežnog istraživanja odredit će politiku zdravstva u BiH. Podaci koje smo dobili ukazuju na nekoliko problema koji se moraju rješavati po hitnom postupku. Tu prednjači pitanje sveobuhvatne imunizacije djece", kazao je ministar zdravstva FBiH Safet Omerović.

On je ukazao i na važnost rješavanja pitanja uhranjenosti djece i majki, opskrbljivanja korisnika kvalitetnom vodom te pitanja adekvatne socijalne zaštite trudnica.

U toku prezentacije istaknuti su zabrinjavajući podaci o porastu nasilja nad djecom i ženama u BiH. Približno pet posto žena u BiH slaže se da muževi/partneri imaju pravo da fizički kažnjavaju svoje žene/partnerice iz raznih razloga. U odobravanju nasilja prednjače žene iz seoskih sredina (5,5 posto), a ovaj vid kažnjavanja podržava 3,6 posto žena iz gradskih sredina.

Kada je u pitanju prenatalna zaštita ona je u BiH univerzalna, odnosno 98,9 posto trudnica s područja oba entiteta dobilo je prenatalnu njegu, a gotovo svi porođaji u BiH (99,7 posto) obavljeni su u zdravstvenim institucijama.

Situacija s nasiljem nad djecom je također alarmantna. Čak 35,6 posto djece od 2 do 14 godina bilo je izloženo psihičkom ili fizičkom kažnjavanju (RS - 39,9, FBiH - 33,6 posto).

"Inicijalni rezultati pokazuju da je u BiH status dječijeg zdravlja, obrazovanja i zaštite sličan ranijem. Održavanje ovog statusa može se smatrati dostignućem, ali još treba raditi na osiguravanju principa i standarda sadržanih u Konvenciji o dječijim pravima", kazala je predstavnica UNICEF-a June Kunugi.

Podaci o obrazovanju djece indiciraju da, bez obzira na visoku stopu upisa u osnovne škole, stope završetka su mnogo manje.

Prema riječima predstavnika resornih ministarstava FBiH i RS-a te predstavnika Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, ova studija bit će iskorištena u planiranjima ekonomske strategije razvoja i poboljšanju socijalne i zdravstvene zaštite djece i žena.