{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sarajevo: Preminuo profesor Muhamed Nezirović

F
FENA
2.6.2008. u 18:13
0
0
Sarajevo: Preminuo profesor Muhamed Nezirović
0
Sarajevo: Preminuo profesor Muhamed Nezirović
U Sarajevu je danas u 75. godini života, preminuo je dr. Muhamed Nezirović, profesor emeritus na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz dekanata Filozofskog fakulteta.
Kao filolog, lingvist i historičar književnosti bavio se proučavanjem starofrancuskog jezika i srednjovjekovne francuske književnosti.

Poseban domen njegova zanimanja predstavlja i jevrejsko-španjolski jezik bosanskih Sefarda, kao i njihova usmena i pisana književnost, te pojave vezane za boravak i život hispanofone zajednice u Bosni i općenito sefardskih zajednica na Balkanskom poluotoku.

U periodu od 1995. do 1998. godine obavljao je dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji i u tom razdoblju gostovao kao profesor na španjolskim univerzitetima. Za dostignuća u unapređenju kulturnih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine uručeno mu je 1979. talijansko odlikovanje Viteza Reda za zasluge Talijanske Republike, a ukazom španjolskog kralja Juana Carlosa dodijeljen mu je 2003. najviši španjolski orden Isabel la Catolica.

Vrijeme održavanja Komemorativne sjednice i ukopa bit će naknadno objavljeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: