BiH
0

Sarajevo: Preminuo profesor Muhamed Nezirović

FENA
U Sarajevu je danas u 75. godini života, preminuo je dr. Muhamed Nezirović, profesor emeritus na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz dekanata Filozofskog fakulteta.

Kao filolog, lingvist i historičar književnosti bavio se proučavanjem starofrancuskog jezika i srednjovjekovne francuske književnosti.

Poseban domen njegova zanimanja predstavlja i jevrejsko-španjolski jezik bosanskih Sefarda, kao i njihova usmena i pisana književnost, te pojave vezane za boravak i život hispanofone zajednice u Bosni i općenito sefardskih zajednica na Balkanskom poluotoku.

U periodu od 1995. do 1998. godine obavljao je dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji i u tom razdoblju gostovao kao profesor na španjolskim univerzitetima. Za dostignuća u unapređenju kulturnih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine uručeno mu je 1979. talijansko odlikovanje Viteza Reda za zasluge Talijanske Republike, a ukazom španjolskog kralja Juana Carlosa dodijeljen mu je 2003. najviši španjolski orden Isabel la Catolica.

Vrijeme održavanja Komemorativne sjednice i ukopa bit će naknadno objavljeni.