"Zimska idila"
0

FOTO / Sarajevo prekriveno snijegom u maju

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavni grad naše zemlje jutros je osvanuo prekriven sniježnim pokrivačem visokim nekoliko centimetara pa prizori sa gradskih ulica podsjećaju na početak velikih padavina koje su pogodile našu zemlju tokom zime.

Iako su meteorolozi prognozirali snijeg i niske temperature, većina građana nadala se kako će ovaj put pogriješiti u svojim prognozama.

Međutim, predviđanja su bila tačna. Nakon sinoćnje susnježice, Sarajevo je jutros osvanulo prekriveno snijegom visokim nekoliko centimetara.

Putni pravci su prohodni, ali kretanje, posebno pješaka, otežavaju ogromne količine vode i neoprezni vozači.

Dok u Sarajevu vlada prava zimska atmosfera, snijeg je zaobišao većinu drugih većih gradova. U Tuzli pada slabija kiša, dok su Zenica i Banja Luka bez padavina.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, u većem dijelu BiH ovoga jutra se saobraća pretežno po mokrim cestama, uz slabiji promet vozila. U višim predjelima, a i na širem području Sarajeva, upozorava se na raskvašen snijeg na cesti.

Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Brojne su dionice gdje su u toku sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije.

Zbog oborenog stabla na cesti otežano se saobraća magistralnim putem Sarajevo-Olovo, na području Nišića.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom dana se očekuje slabljenje padavina i dnevna temperatura od 4 do 10 stepeni celzija, a na jugu do 17.