Život "pod poklopcem"
0

Sarajevo prekriveno maglom, na okolnim brdima vedro i sunčano

Piše: A. Džaferović
Pogled na Sarajevo 29.11.2011. godine (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kako se bliži zima tako se u Sarajevu aktaulizira priča o zagađenosti zraka. Magla, smog i smanjena vidljivost podsjete nas na dugogodišnji problem koji niko i ne pomišlja da riješi.

Sarajevo je prije nekoliko dana, tačnije 22. novembra, bio najzagađeniji grad u Evropi sa 500 mikrograma po kubnom metru, međutim, prema riječima Martina Taisa stručnjaka za kvalitet zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, situacija se popravila.

"Sumpor dioksid je jutros pod kontrolom i ne treba se bojati. Prašina na Otoci je 100 mikrograma, a na Bjelavama 50 što je za nas čisto, a magla nije prljava", kaže Tais za Sarajevo-x.com.

Vjetar je posljednjih dana pročistio zrak, ali dolaskom zime zagađenost će se povećavati.

"Plaši me dolazak zime i duži period stabilnijeg vremena bez vjetra kada je zagađenost puno veća i kada se povećava razina štetnih čestica u zraku. Sarajevo je kao poklopac i u periodima stabilnijeg vremena sve ono što izlazi iz automobila i drugih zagađivača ostaje u gradu", pojašnjava Tais.

Naglašava da su automobili najveći problem Sarajeva, ali i sve izraženije vraćanje na loženje uglja u okolnim naseljima. Odluke o loženju samo određene vrste uglja se ne poštuju pa se loži loš ugalj u kojem ima puno prašine.

Kao neke od dugoročnijih rješenja Tais vidi izgradnju brze ceste kojom bi se smanjile gužve i zadržavanje vozila na cestama, zatim izgradnju podzemnih garaža i solidarnost među ljudima.

"Zašto se ljudi ne bi dogovorili i nekoliko njih iz susjedstva zajedno išli na posao. Tako bi se smanjio broj automobila na cestama što je i ključno za smanjenje zagađenosti. Sarajevo je planirano za nekih 60.000 ili 70.000 autmobila, a ima ih 140.000", ističe Tais.

Također, smatra da treba podsticati ljude da ne lože ugalj i da se priključe na plinske instalacije. Zagađenost i jeste jedan od razloga zbog kojih je u Sarajevu prije rata uveden plin.

"Nadležni govore da je loša ekonomska situacija i da nema novca, ali ako se nastavi ovako neće biti ni nas. Ako želimo da živimo u ovom gradu potrebno je napraviti dugoročni plan i odgovorno krenuti u rješenje ovog problema", zaključuje Tais.

Da Sarajlije zimi zaista žive "pod poklopcem" dokaz su fotografije koje je naš fotograf snimio sa Čavljaka, koji je od grada udaljen svega devet kilometara.