BiH
0

Sarajevo: Predstavnički dom FBiH odobrio izmjene stambene zakonske regulative

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je danas u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama federalnog Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, predložen od Federalne vlade.

Njime se ranijim vlasnicima nacionaliziranih i konfiskovanih stanova omogućavaju zamjenski stanovi jer su sadašnji, uglavnom dugogodišnji stanari u njima stekli pravo da ih otkupe kao nosioci stanarskog prava.

Dosadašnje zakonske odredbe bile su nedorečene u pogledu obeštećenja ranijih vlasnika, obrazloženo je iz Vlade. U novom tekstu stoji da zamjenski stan mora biti u istoj općini i iste kvadrature s dopuštenim odstupanjem od plus ili minis deset posto.

Od mogućnosti davanja zamjenskih stanova Vlada u ovom tekstu izuzima ranije vlasnike kojima je za nacionalizirani stan isplaćena naknada u skladu sa zakonom ili su im u zamjenu za taj stan date druge stvari i prava.

Od prava na zamjenski stan izuzeti su i bivši vlasnici kojima je stan oduzet na temelju presude zbog krivičnog djela protiv ratnog i humanitarnog prava ako je stan stečen izvršenjem tog krivičnog djela. Pravo nema ni bivši vlasnik koji je obeštećen na osnovu međudržavnih ugovora te vlasnik koji je stanarsko pravo stekao na teritoriji država nastalih iz bivše SFRJ ili je otkupio stan, definirano je.

Poslanici su danas odobrili također po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova kao drugi zakon iz ovog seta stambene regulative.

Ovim tekstom omogućava se otkup stanova bivšim pripadnicima Federalnog ministarstva odbrane kojima je ministarstvo dodjeljivalo napuštene stanove, ali postupak dodjele nije završen jer zasad imaju samo rješenja od ministra, ali ne i potpisan ugovor.

Oba ova zakonska projekta mora odobriti i federalni Dom naroda da bi postali operativni.

Sjednica Predstvničkog doma je u toku.