{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slijepi programeri napravili telefonski imenik i govorni računarski program za slijepe

14.5.2013. u 14:17
43
0
Slijepi programeri napravili telefonski imenik i govorni računarski program za slijepe
43
Agencija Insert predstavila je danas u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu govorni program - glas za računar - i jedinstveni telefonski imenik za slijepe i slabovidne osobe.
Direktor Agencije Insert Hamdo Kentra je istakao kako su i ranije sarađivali sa Centrom koji je preuzeo desetak softvera na kojima su radili. "Važno je naglasiti da je ovo djelo slijepih programera i domaći proizvod prilagođen potrebama slijepih i slabovidnih osoba u našoj zemlji i regiji. Problem sa ovim programima jeste što su skupi, budući da je mali broj njihovih korisnika", rekao je Kentra, ističući i zvučnu tastaturu na kojoj je Insert također radio.

"To su vrlo značajni projekti za slijepe i slabovidne osobe budući da uz pomoć ovih programa mogu bez naprezanja raditi na računaru i pratiti tehnološka dostignuća", dodao je Kentra, navodeći kako pri izradi ovih programa nema bilo kakvu pomoć institucija i države.

Izvršni direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko je izjavio kako je ovo velika stvar za slijepe osobe koje sve više mogu samostalno raditi na računaru. Direktor Centra Damir Ovčina je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Insertom, od kojih su ranije kupili nekoliko softvera, te naglasio da učenici u sklopu ovog Centra, zahvaljujući ovim aplikacijama, imaju vrlo dobre uslove da postanu kompetentni i konkurentni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: