BiH
0

Sarajevo: Predstavljene studije o strukturama upravljanja u BiH

FENA
Tri studije posvećene problemu funkcioniranja struktura upravljanja u BiH prezentirane su danas u Sarajevu. Radi se o izvještaju Razvojnog programa UN-a (UNDP) "Glas tihe većine", Vanjskopolitičke inicijative BiH "Strukture upravljanja državom u BiH", te "Studiji o federalizmu u BiH" čiji je autor dr. Michael Keating, profesor s Univerziteta u Aberdeenu.

Kako je kazao jedan od uvodničara, švedski ambasador u BiH Lars-Erik Wingren, čija je ambasada finansijski pomogla ova istraživanja, sve tri studije predstavljaju pokušaj da se da dublje razumijevanje problema u BiH. Naveo je da je nakon neuspješnog glasanja o ustavnim promjenama u aprilu 2006. godine Švedska pomogla okupljanje grupe intelektualaca koja bi napravila studiju i približila javnosti taj proces.

Prema njegovim riječima, u izvještajima se nude snažni razlozi za promjene i sadrže važne reforme koje su neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Ambasador Wingren naglašava da će to biti dug i bolan proces u svim sektorima bh. društva, ali će na kraju ponuditi korist svim građanima.

Holandski ambasador u BiH Karel Vosskuhler, čija je zemlja također pomogla ovo istraživanje, rekao je da BiH još jednom prolazi kroz emotivan period te je sada pravo vrijeme da se stane da bi se vidjelo gdje se nalazimo.

Ocijenio je da je najdramatičniji zaključak iz ovih izvještaja nepovjerenje u vladajuće strukture, dok se evropske integracije vide kao jedini izlaz za zemlju.

Ambasador Vosskuhler smatra da je centralni element proces u kojem će se sve institucije približiti evropskim standardima, što je najveći test za političare.

Ocijenivši da je u BiH sve pošlo naopako nakon neusvajanja aprilskog paketa ustavnih promjena, on je naglasio da bh. političari moraju izaći iz svog oklopa, izvršiti korigiranje ustava i uspostaviti konsenzus kojeg sada nema.

Šef operacija u Delegaciji Evropske komisije u BiH Ferdinand Kopp je naglasio da su lideri EU nedavno ponovili svoj pristup da je EU otvorena za zemlje jugoistočne Evrope.

  • EU će raditi na vašoj perspektivi, ali očekuje da ispunite uvjete za integracije, rekao je on.

Kopp vjeruje da je za zemlje zapadnog Balkana evropska perspektiva njihova jedina vizija, a budući da u BiH postoji specifičan problem, članstvo u EU predstavljalo bi najbolji način da se prevladaju rane iz prošlosti.

  • Zato nema alternative reformama, a reforma administrativne strukture je jedna od najvažnijih, kazao je on.

Kopp ukazuje na činjenicu da javna debata koja se vodi i ove studije daju signal da BiH mora donijeti radikalne odluke ako želi ići ka evropskim integracijama i vlastitom prosperitetu, ali se postojeći ustavni poredak nije pokazao efikasnim.