Kod stadiona na Koševu
44

Sarajevo: Predstavljena umjetnička instalacija "Sarajevo Olympic Journey"

S. Š.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
Povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je prisustvovao svečanom predstavljanju umjetničke instalacije Sarajevo Olympic Journey, autorice Edine Selesković u parku Zetra.

Prilikom obraćanja na današnjoj manifestaciji načelnik Mandić prisjetio se tih dana kada je Sarajevo bilo centar svijeta.

"Zadovoljstvo nam je i privilegija da imamo otvaranje ove umjetničke instalacije na ovom mjestu koje nije slučajno odabrano i koje se nalazi u neposrednoj blizini olimpijskih objekata. Opština Centar ima višegodišnju uspješnu saradnju sa našom umjetnicom Edinom Selesković, koje je između ostalog, jedna od najzaslužnijih što smo dobili spomenik posvećen našem Mirzi Delibašiću. Opština Centar ima privilegiju da se na njenom području nalaze olimpijski objekti poput Zetre, Skenderije i stadiona Asima Ferhatović Hase. Prije dvije godine smo također učestvovali u postavljanju olimpijskih zastava na ovoj lokaciji čime smo obilježili Olimpijski park Zetra. Imao sam sreću da budem svjedok koliko je tih godina Sarajevo bilo velik i srdačan grad koji je ugostio sportiste iz cijelog svijeta na najbolje organizovanim zimskim olimpijskim igrama. Kažu Sarajevo je poznato po atentatu, Olimpijadi i proteklom ratu, i želja mi je da Olimpijada bude u prvom planu i da u budućnosti sanjamo isti san koji su sanjali naši prethodnici i da opet organizujemo Olimpijske igre", kazao je načelnik Mandić.

Instalacija autorice Edine Selesković predstavlja manifest budućnosti, drugačiji pristup olimpijskim oblicima, sa međuprostorima u momentima spajanja i odvajanja. U službi ideje putovanja kroz vrijeme, ona se okreće budućnosti.

Na današnjoj manifestaciji obraćali su se i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 Jasmin Ademović, ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas kao i sama autorica umjetničke inastalacije Edina Selesković.

"Ideja o postavljanju ovakve instalacije u čast Olimpijskih zimskih igara u Sarajevu je došla od Ekrema Dupanovića, da napravim nešto što bi nas podsjećalo na 40. godina od Olimpijade. Tada sam shvatila da kao mala djevojčica dok sam gledala Olimpijadu u Sarajevu da sam je osjećala svojom. Ta priča ustvari o našoj olimpijadi nije jedan momenat u vremenu već je jedan sportski i društveni fenomen koji se desio i ima cjelokupno putovanje kroz vrijeme. Upravo zato je skulptura sačinjena ne iz krugova već iz spiralnih formi koje sa unutrašnje strane imaju boje olimpijskih krugova, a sa vanjske strane imaju ogledalo u kojem se može

ogledati cijelo Sarajevo. Također želim da publika u ovom mom ateljeu na otvorenom pošalje svoje poruke pune emocija, entuzijazma, ponosa i zajedništva. Sa tim ispisanim porukama, želim da ostavimo manifest za budućnost, kao poklon za nove generacije da im damo nadu za novu olimpijsku budućnost Sarajeva", poručila je Selesković.

Otvaranje ovog umjetničkog djela pratio je i muzički performans kompozitora Erica Bretona i Emira Nuhanovića.