{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Predstavljen vodič za civilne žrtve rata

F
22.11.2007. u 17:39
0
0
Sarajevo: Predstavljen vodič za civilne žrtve rata
0
Sarajevo: Predstavljen vodič za civilne žrtve rata
Sarajevo
Pravni okviri kojima se reguliraju prava civilnih žrtava rata u Bosni i Hercegovini, bila je tema sastanka održanog danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP).
Sudionici skupa - predstavnici udruženja porodica nestalih, Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a razmatrali su mogućnosti ujednačavanja statusa civilnih žrtava u BiH u kojoj je njihovo pravo regulirano zakonima na nivou entiteta FBiH i RS-a i Distrikta Brčko.

Na neophodnost usvajanja zajedničkih kriterija za tretman civilnih žrtava rata na državnom nivou, odnosno donošenje jedinstvenog zakona ukazali su predsjednica upravnog i član savjetodavnog odbora Instituta za nestale BiH Jasmina Džumhur i Zvonimir Kubinek, te predsjednica Udruženja "Izvor" iz Prijedora Sejda Karabašić i potpredsjednik Udruženja logoraša RS-a Milan Miletić.

Njihovim ocjenama iznesenim na pres-konferenciji upriličenoj nakon završetka spomenutog sastanka pridružila se i predstavnica ICMP-a Klaudija Kuljuh, potcrtavajući spremnost ove institucije da podrži napore svih žrtava rata u ostvarivanju prava, zajamčenih zakonima koji su na snazi u BiH i međunarodnim aktima.

U sklopu skupa predstavljen je "Vodič za civilne žrtve rata - Kako ostvariti pravo na zaštitu kao civilna žrtva rata" koji su sačinili ICMP, Institut za nestale osobe BiH i Centar za slobodan pristup informacijama.

Sadržaj Vodiča bit će, kako je najavljeno, objavljen u dnevnoj štampi, a radi se o uputama o tome kako najkraćim putem ostvariti zakonom zajamčena prava civilnih žrtava koje su već prisutne na web-stranicama ICMP-a i nadležnih ministarstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: