Autor Avdo Huseinović
84

Sarajevo: Predstavljen film "Agresija na istinu", prvi dokumentarac koji se bavi negiranjem činjenica

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Premijera dokumentarnog filma "Agresija na istinu" autora Avde Huseinovića održana je večeras u Vijećnici u okviru obilježavanja 30. godišnjice masakra na sarajevskoj pijaci Markale i Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

"Agresija na istinu" obrađuje tematiku negiranja genocida i drugih oblika ratnih zločina na tlu Bosne i Hercegovine.

Kroz relevantne dokumente, analize, intervjue sa eminentnim stručnjacima, film se bavi dešifrovanjem metodologije velikosrpske politike koja decenijama velike zločine počinjene od srpskih vojnih i policijskih snaga u BiH, negira i često pripisuje žrtvi.

Premijeri filma su prisustovali predstavnici gradske i kantonalne vlasti, kao i federalni ministri i članovi Vlade FBiH te ostali politički zvaničnici i mnogobrojne zvanice.

Autor Avdo Huseinović je istakao da je ovo prvi dokumentarni film koji se bavi temom negiranja, falsifikovanja historijskih činjenica, brojnih podvala s ciljem da se promijeni karakter rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

On je kazao da film "otkriva na koji način su Vlada entiteta Republika Srpska i država Srbija milionskim iznosima finansirale projekte negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica, za koje postoje pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i domaćih sudova".

"Suprotstavili smo se velikoj armadi negatora genocida, ljudima koji pokušavaju falsificirati jistorijske događaje. To se radi sistematski i u to je uključeno i Ministarvo odbrane Srbije. Obrađujemo u filmu i slučaj Tuzlanske kapije, kada je to ministarstvo finansiralo rekonstrukciju koja je koštala više od milion eura da dokažu da je Tuzlanska kapija režirana tragedija i da to nije izvršila srpska vojska granatom sa Ozrena, nego da smo mi stavili neku eksplozivnu napravu. Sličan slučaj su i Markale, koje su im najčešći izazov, i evo i jučer se pojavila neka nova teza nekog kvaziobavještajca", - rekao je Huseinović.

U svom obraćanju prisutnim, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić rekao je da je masakr nad građanima Sarajeva na pijaci Markale jedan od najstravičnijih i najsvirepijih zločina koje glavni grad Bosne i Hercegovine pamti iz perioda agresije, te je postao sinonim za zločinačku brutalnost Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom opsade Sarajeva.

"Slike zločina na Markalama još uvijek ne blijede iz naših sjećanja i kontinuirano nas podsjećaju na nečovječnosti onih koji su nevine građane Sarajeva kontinuirano, 1.425 dana, ubijali i držali u opkoljenom gradu - najvećem logoru na otvorenom. Filmom koji ćemo večeras pogledati, podsjetit ćemo se da bi uzeli pouku i opomenu, da su zločinci bili spremni ubijati nevine - građane, djecu, ali da su još spremniji ubijati istinu. Svakodnevno i strateški nastoje da kreiraju narativ da su žrtve krive što su ubijene. Izvrtanjem historijskih činjenica nastoje kreirati vlastiti narativ, gdje zločince predstavljaju kao heroje - a oni to nisu. Zato je naša obaveza, svih nas pojedinačno, ali i kao predstavnika institucija da osiguramo da projekti i aktivnosti koje se suprotstavljaju lažnom narativu ugledaju svjetlo dana. Da svaki dan nastojimo podržavati projekte koji rasvjetljavaju svaki segment naše historije iz perioda agresije", rekao je Okerić, dodavši da oni koji su činili zločine ili u čije ime su zločini činjeni nastoje koristeći sve raspoložive resurse i kapacitete da prikriju istinu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da masakr na Markalama predstavlja dokaz nečovječnosti, brutalnosti i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva.

"Agresor nije ubijao samo grad Sarajevo, već i multikulturalnost našeg grada na koju sam kao gradonačelnica izuzetno ponosna", kazala je Karić i dodala da su ljudi u Sarajevu i za vrijeme opsade svijetu pokazali kako se brani dostojanstvo domovine.

Ističući kako Grad Sarajevo vrijedno čuva arhiv Haškog tribunala sa svim presudama pojedincima koji su počinili zločine tokom agresije, Karić je kazala da i dokumentarni film "Agresija na istinu" jeste zasnovan na utvrđenim istorijskim i dokumentovanim činjenicama pomoću koji su rasvijetljeni zločini počinjeni na području bivše Jugoslavije.

"Borba za istinu i pravdu je iscrpna i dugotrajna, ali vjerujem da je dostižna. Istina i pravda su razlog opstanka i budućnost naše multietničke Bosne i Hercegovine, onakve kakva je uvijek bila. Istina je jedini put ka pravednosti na putu pomirenja", poručila je Karić.