BiH
11

Sarajevo: Predavanje u čast stogodišnjice opće teorije relativnosti Alberta Einsteina

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U dvorani Male galerije "Sv. Ante" u Sarajevu danas je održano predavanje posvećeno stogodišnjici opće teorije relativnosti koju je prije stotinu godina objavio njemački fizičar-teoretičar Albert Einstein.

Predavanje o Einsteinu i njegovoj teoriji relativnosti kojom je uveo revoluciju u modernu fiziku održao je profesor fizike emeritus Univerziteta u Sarajevu Stjepan Marić.

On je rekao da Einsteinova teorija relativnosti nije imala eksperimentalni dokaz sve do ove godine kada je konačno potvrđena.

"Srećom, ove godine su labaratorije u Americi detektirale gravitacijske valove što je bilo za veliko čuđenje, mislim da ni sam Einstein nije baš vjerovao da će biti eksperimentalno dokazano. Zahvaljujući modernoj tehnici, naučnici su uspjeli i to je sada jedan pomak u poznavanju prirode odnosno stvaranja našeg svijeta, ovakvog kakvog mi sada imamo", naglasio je Marić.

Podsjetio je da su Einsteinovi prvi radovi objavljeni 1905. godine čime je izmijenjen pogled na cijelu fiziku.

"Vremenom su svi ti njegovi radovi imali eksperimentalne dokaze, recimo laser kojeg sada imamo u svom džepu pretkazao je teorijski Einstein, da ne govorimo o fuziji, rezultat je njegova famozna formula e=mc2, da to napišete bilo gdje u svijetu, sva djeca bi to prepoznala, rekla bi: To je Einstein. On je bio genij i evo poslije sto godina, njegove teorije se pokazuju da su ispravne. Ono što je fascinantno, kako je čovjek mogao pomoću čiste matematike da to sve zamisli i na kraju da sve eksperimentalno potvrdi", zaključio je Marić.