BiH
0

Sarajevo: Potvrđena optužnica u predmetu Krsto Savić i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 29. februara optužnicu koja tereti Krstu Savića i Milka Mučibabića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a Milka Mučibabića i za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Optužnica navodi da su optuženi za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području općina Nevesinje, Kalinovik, Gacko i Bileća učestvovali u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

U optužnici se navodi da su pripadnici SJB Gacko, pod komandom Krste Savića učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva općine Gacko. Svi vojno sposobni muškarci su tom prilikom bili lišeni slobode, držani zatočeni u logorima u prostorijama škole u Avtovcu, u općini Gacko, kao i podrumskim prostorijama “Samačkog hotela” u Gacku.

U ovim logorima bilo je zatočeno oko stotinu pedeset (150) muškaraca koji su držani u nehumanim uvjetima bez adekvatnog smještaja, izloženi svakodnevnom fizičkom zlostavljanju.

Optužnica između ostalog navodi da su pripadnici SJB Kalinovik 25. juna 1992. godine organizovali i proveli hapšenje svih muškaraca Bošnjaka u Kalinoviku i okolnim selima Mjehovina, Jelašce i Vihovići.

Uhapšene civile zatvorili su u OŠ “Miladin Radojević”, gdje su zadržani do 7. jula 1992. godine. Dana 5. augusta 1992. godine svi zatočeni muškarci, njih oko osamdeset (80) utovareni su u kamione, odvedeni i strijeljani u mjestu zvanom Ratine, kao i na lokaciji Miljevskih tunela.

Optuženi Milko Mučibabić, je kako između ostalog navodi optužnica, od juna do septembra 1992. godine, zajedno s pripadnicima SJB Nevesinje učestvovao u hapšenju i mučenjima bošnjačkih i hrvatskih civila u Nevesinju.

Sedmog septembra 2007. godine, u porodičnoj kući, u općini Nevesinje, optuženi Mučibabić neovlašteno je držao vatreno oružje i municiju.