BiH
0

Sarajevo: Potpuno deminiranje Trebevića do jeseni iduće godine

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su danas Sporazum o finansiranju projekta deminiranja Trebevića.

Sporazumom su Grad Sarajevo i Općina Stari Grad osigurali po 100.000 KM za projekte deminiranja ovog najpopularnijeg sarajevskog izletišta, koje će do jeseni naredne godine konačno biti u potpunosti očišćeno od mina, saopćeno je iz Gradske službe.

Pod minama je kao ratna ostavština bilo 1.139.000 kvadratnih metara površine Trebevića. U narednoj godini bit će deminirano preostalih 179.000 kvadratnih metara površine, za šta je neophodno 400.000 KM.

Za deminiranje Trebevića bilo je urađeno 39 projekata, od kojih je do kraja 2006. realizirano njih 25.

U toku je deminiranje osam lokaliteta na Trebeviću, a u narednoj godini bit će realizirano još šest. Time će biti omogućeno da Trebević bude konačno očišćen od mina i vraćen građanima Sarajeva, kazali su na ceremoniji potpisivanja Sporazuma gradonačelnica Borovac i načelnik Resić.

Pored Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, najveći donator za deminiranje Trebevića je Američka vlada putem Međunarodnog fonda za deminiranje te Norveška narodna pomoć.

Gradonačelnica Borovac danas je i sa direktorom KJKP "GRAS" Šaćirom Boškailom potpisala Sporazum kojim Grad Sarajevo preuzima obavezu izrade projektne dokumentacije za obnovu sarajevske žičare.

Grad Sarajevo će izdvojiti 50.000 KM za ove namjene, a očekuje se da će se u projekt obnove žičare uključiti i brojni donatori.

Uz potpuno deminiranje Trebevića, izrada projektne dokumentacije za obnovu žičare još jedan je korak ka vraćanju starog sjaja ovoj planini, nekada poznatoj kao oazi mira i zelenila, te jedinstvenom turističkom i rekreativnom centru.